ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργικό σοκ: Εντοπίστηκε ο βασικός ρόλος του νευρικού συστήματος

10 Απριλίου 2023, 07:00

images

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που είναι γνωστή ως αναφυλαξία, είναι η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να λιποθυμούν και, εάν το αλλεργικό σοκ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, να πεθαίνουν. Σε μια μελέτη σε πειραματόζωα, οι ερευνητές του Duke Health ανακάλυψαν ότι αυτή η απόκριση, ειδικά η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, απαιτεί την ενεργοποίηση ενός πρόσθετου μηχανισμό - το νευρικό σύστημα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Immunology, θα μπορούσε να υποδείξει νέες μεθόδους για την πρόληψη ή τη θεραπεία του αναφυλακτικού σοκ, το οποίο εμφανίζεται σε έως και 5% των ανθρώπων στις ΗΠΑ ετησίως ως απόκριση σε τροφικές αλλεργίες ή τσιμπήματα από ζώα, δηλητηριώδη ή μη.

"Αυτό το εύρημα προσδιορίζει για πρώτη φορά το νευρικό σύστημα ως βασικό παράγοντα στην απόκριση στην αναφυλαξία", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Soman Abraham, Ph.D., καθηγητής στα τμήματα Παθολογίας, Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας στο Duke University School of Medicine.

"Τα αισθητήρια νεύρα που εμπλέκονται στη θερμορύθμιση - ειδικά τα νεύρα που αντιλαμβάνονται υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες - στέλνουν στον εγκέφαλο ένα ψευδές σήμα κατά τη διάρκεια της αναφυλαξίας ότι το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παρόλο που δεν συμβαίνει αυτό", είπε ο Abraham. «Αυτό προκαλεί ταχεία πτώση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς και της αρτηριακής πίεσης».

Ο Abraham και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου συγγραφέα Chunjing "Evangeline" Bao, Ph.D. υποψηφίου στο εργαστήριο του Abraham στο Duke, παρακολούθησε την αλληλουχία των γεγονότων όταν τα αλλεργιογόνα ενεργοποιούν τα μαστοκύτταρα - τα ανοσοκύτταρα που πυροδοτούν τις χημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση και υποθερμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα μαστοκύτταρα όταν ενεργοποιούνται, είναι ένα ένζυμο που αλληλεπιδρά με τους αισθητηριακούς νευρώνες, ιδίως αυτούς που εμπλέκονται στο θερμορυθμιστικό νευρωνικό δίκτυο του σώματος.

Όταν διεγείρεται ως μέρος μιας αλλεργικής αντίδρασης, αυτό το νευρωνικό δίκτυο λαμβάνει το σήμα να τερματίσει αμέσως τις γεννήτριες θερμότητας του σώματος στον καφέ λιπώδη ιστό, προκαλώντας υποθερμία. Η ενεργοποίηση αυτού του δικτύου, προκαλεί και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα ευρήματά τους δείχνοντας ότι η στέρηση του συγκεκριμένου ενζύμου μαστοκυττάρων, προστατεύει τα ποντίκια από την υποθερμία, ενώ η άμεση ενεργοποίηση των νευρώνων αίσθησης θερμότητας, τούς προκάλεσε αναφυλακτικές αντιδράσεις, όπως υποθερμία και υπόταση.

«Δείχνοντας ότι το νευρικό σύστημα είναι βασικός παράγοντας -όχι μόνο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού - έχουμε τώρα πιθανούς στόχους για πρόληψη ή θεραπεία», είπε ο Bao. «Αυτό το εύρημα θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικό για άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του σηπτικού σοκ».


Σχετικά Άρθρα