ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυνάτισμα και άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα με διαβήτη

28 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, τόσο η απώλεια βάρους με δίαιτα, όσο και η σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. «Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, οδήγησε σε 61% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών για άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα με διαβήτη τύπου 2 με χαμηλή φυσική δραστηριότητα που δεν έχασαν  βάρος. Επιπλέον, η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σωματικής δραστηριότητας με την απώλεια βάρους, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου από την αποκλειστική απώλεια βάρους».

Ο Δρ. Matthew O'Brien, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και ο συν-διευθυντής του Northwestern Primary Care Practice-Based Research Program, αναφέρει:

«Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε εάν όσοι πέτυχαν και απώλεια βάρους και σωματική δραστηριότητα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Πράγματι, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, όσοι έχασαν βάρος και πέτυχαν υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια από τους συμμετέχοντες που δεν έχασαν βάρος ή δεν έκαναν σημαντική σωματική δραστηριότητα. Η απώλεια βάρους από μόνη της ή η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν οδήγησαν σε χαμηλότερο κίνδυνο αυτών των περιστατικών - αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε μόνο μεταξύ εκείνων που έχασαν βάρος και δραστηριοποιούνταν σωματικά σε μεγάλο βαθμό».

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται όταν το σώμα δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά στην ινσουλίνη ή δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ποσότητα από αυτήν. Η θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, συνήθως περιλαμβάνει προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χορηγία φαρμάκων όπως η μετφορμίνη ή οι σουλφονυλουρίες. Ωστόσο, η διατροφή, η διαχείριση βάρους και η άσκηση αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης θεραπείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 38 εκατομμύρια Αμερικανοί (1 στους 10, κατά μέσο όρο) έχουν διαβήτη και έως και το 95% από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2. Η κατάσταση οδηγεί σε σημαντικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Σχετικά Άρθρα