ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

14 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι τα προβλήματα στην καρδιά του βρέφους που υπάρχουν εκ γενετής. Σε ποσοστό 80% το αίτιο των συγγενών καρδιοπαθειών παραμένει άγνωστο αλλά σε ένα μικρό ποσοστό 6%-8% έχει σχέση με γενετικούς (κληρονομικούς) παράγοντες, και σε ένα 10% σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως λοιμώξεις, λήψη φαρμάκων (κυτταροστατικά, αντιεπιληπτικά κλπ) ή τοξικών ουσιών (οινόπνευμα), καθώς και έκθεση σε ακτινοβολία, ιδιαιτέρως κατά τον πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επίσης, μερικές φορές ευθύνονται χρόνιες παθήσεις όπως ο διάσπαρτος ερυθηματώδης λύκος και ο σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες εντοπίζονται σήμερα με εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα στη νεογνική ακόμα ηλικία (πριν τη γέννηση), ενώ σε άλλες περιπτώσεις, συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να βρεθούν οποιαδήποτε στιγμή στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία ή και μετά την ενηλικίωση. 

Περί τους 50.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας ενώ στη Κύπρο υπολογίζεται ότι με συγγενή καρδιοπάθεια γεννιούνται περίπου 10 στα 1000 παιδιά, αναλογία που ισχύει και στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο.

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών 7-14/2 δήλωσε προ ημερών ότι «θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών για το διαχρονικά πολύτιμο εθελοντικό τους έργο και την αμέριστη προσφορά τους προς τα πάσχοντα παιδιά, έφηβους και ενήλικες και τις οικογένειές τους».

Η Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών στη Κύπρο περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με κορύφωση τη φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας σε χρώμα κόκκινο στις 14 Φεβρουαρίου.

«Στο Υπουργείο Υγείας είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες πρέπει να τυγχάνουν της αμέριστης στήριξής μας και να ενθαρρύνονται, αφού επιβεβαιώνουν την ευαισθησία που διαθέτουμε ως κοινωνία. Η προσφορά των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας λειτουργεί ουσιαστικά, δρώντας επικουρικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειες του κράτους για παροχή πιο ολοκληρωμένων και ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών προς το σύνολο του πληθυσμού», είπε ο κ. Ιωάννου.

Όπως εξήγησε, συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι εκ γενετής παθήσεις (ανατομική ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των πλησίον αγγείων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για περίπου 1-2 παιδιά στις 100 γεννήσεις. 

Το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνεται κάθε χρόνο, προκαλώντας έτσι αύξηση στην εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στο γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν 35 διαφορετικές παθήσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8-2,5 % του πληθυσμού. 

ΠΗΓΕΣ

ΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ



Σχετικά Άρθρα