ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαρά για την εγκυμοσύνη, φόβος για τον τοκετό

29 Μαΐου 2023, 18:00

images

Η αποκαλούμενη από τους ειδικούς ως τοκοφοβία, όπως την ορίζει η Mayo Clinic, είναι ο ακραίος φόβος του τοκετού και της εγκυμοσύνης και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφορά σε 6 στις 10 Αμερικανίδες, ποσοστό που φαίνεται να ισχύει αντιστοίχως και στις Ευρωπαίες. Από τη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Evolution, Medicine and Public Health, αποκαλύπτουν ότι το στρες που προκαλεί στις γυναίκες η τοκοβοφία είναι τόσο έντονο, που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους, αποχή από το σεξ, ακόμη και συναισθηματική αποσύνδεση από το βρέφος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η τοκοφοβία χωρίζεται σε δύο επιμέρους ψυχολογικά φαινόμενα: Η πρωτοπαθής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν βιώσει ποτέ μία εγκυμοσύνη ή έναν τοκετό, ενώ η δευτερογενής τοκοφοβία αναπτύσσεται μετά από ένα τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή ενός τοκετού, όπως μία αποβολή ή μία ιδιαιτέρως δύσκολη γέννα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τοκοφοβία προκύπτει σε πολλές γυναίκες, εξαιτίας της συνύπαρξης άλλων φοβιών, όπως ο φόβος του πόνου (αλγοφοβία), ο φόβος για τους γιατρούς (ιατροφοβία) και ο φόβος για τα παιδιά. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 1.800 γυναικών από τις ΗΠΑ, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη. Οι μισές δεν είχαν γεννήσει ποτέ, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών είχε βιώσει τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη, κατά την οποία αντιμετώπισε υψηλό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62% των γυναικών αντιμετώπιζε έντονη φοβία στο ενδεχόμενο τοκετού.

Η ανάλυση έδειξε ότι μεγαλύτερο φόβο αντιμετώπιζαν οι ελεύθερες γυναίκες, συγκριτικά με εκείνες που είχαν μία σταθερή σχέση. Παράλληλα, ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τοκοφοβία οι γυναίκες που προέρχονταν από χαμηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα υψηλά ποσοστά τοκοφοβίας μπορεί να εξηγούν, σε έναν βαθμό, τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων και την υποφαινόμενη απροθυμία των γυναικών να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.


Σχετικά Άρθρα