ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις κινήσεις -ματ πριν δεχτείτε ότι πρέπει να δείτε γιατρό για τη στυτική δυσλειτουργία

22 Μαΐου 2024, 18:00

images

Η στυτική δυσλειτουργία αφορά συνηθέστερα άνδρες μετά τα 55-60 έτη. Αλλά δεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και νέοι άνδρες, άλλοτε εξαιτίας οργανικών κι άλλοτε εξαιτίας ψυχολογικών θεμάτων. Κι ενώ σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθηθεί ο άνδρας, αξίζει να γνωρίζει πότε ήρθε η ώρα να επισκεφτεί ουρολόγο και πότε απλά πρέπει να ηρεμήσει...

Πρώτα απ' όλα, δεν έχει πρόβλημα με τη στύση του ένας άνδρας που δεν κατάφερε μία φορά να την επιτύχει. Πόσο μάλλον αν τη συγκεκριμένη στιγμή είχε άγχος, ασυνήθιστα πολλά νεύρα, είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ ή έκανε σεξ για πρώτη φορά με μία γυναίκα. Το βασικό εδώ είναι να ηρεμήσει και να κατανοήσει ότι μία φορά μπορεί να συμβεί στον καθένα. Και δύο και τρεις φορές μπορεί να συμβεί αν το πρόβλημα που υποβόσκει (πχ άγχος) είναι συνεχές. Αλλά αν εδραιωθεί η δυσκολία επί αρκετές ημέρες ή δύο- τρεις εβδομάδες, καλό είναι να το συζητήσει με ουρολόγο.

Δεύτερον, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι άνδρες ότι καθώς περνούν οι δεκαετίες, η στύση τους δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν είναι λογικό να συγκρίνουν τα 20-30 χρόνια τους με τα 50-60... Το ζητούμενο είναι να έχουν στύση, όποτε το θέλουν, και να μπορούν να προχωρήσουν σε σεξουαλική επαφή. Αν αυτό γίνεται, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τρίτον, αν ο άνδρας είναι νέος αλλά ξεκίνησε πρόσφατα να παίρνει φάρμακα για κάποια χρόνια νόσο ή διαγνώστηκε με διαβήτη, ή είναι βαρύς καπνιστής, πρέπει να έχει υπόψη του ότι αργά ή γρήγορα ίσως εμφανιστούν προβλήματα στύσης. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών αγωγών, μία ερώτηση στο γιατρό που τις συνταγογραφούν, μπορεί να λύσει την απορία. Στις άλλες περιπτώσεις, πρέπει να φροντίσει εγκαίρως, ώστε να εκλείψει ο παράγοντας που δημιουργεί το πρόβλημα. 

Δηλαδή αν έχουν διαβήτη (που καταστρέφει σταδιακά με την πάροδο των ετών τα αγγεία), ας κάνουν καλύτερη διατροφή κι ας λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους ώστε να τον ρυθμίσουν. Επίσης, αν καπνίζουν, ας προσπαθήσουν να το κόψουν.

* Με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα