ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το διαζύγιο μετά τα 50 έτη πλήττει περισσότερο τη γυναίκα

08 Απριλίου 2024, 18:00

images

Μελέτη από επιστήμονες στην Κίνα, εξέτασε το ζήτημα της αύξησης των «γκρίζων διαζυγίων», δηλαδή εκείνων που συμβαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, εξετάζοντας παράλληλα πώς ένα τέτοιο γεγονός επηρεάζει την ψυχική υγεία των ατόμων άνω των 55 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο BMJ Journal of Epidemiology and Community Health κι όπως δείχνουν, οι γυναίκες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία με το «γκρίζο διαζύγιο» σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες. 

Η μελέτη συμπεριέλαβε 228.644 άτομα ηλικίας 50-70 ετών, που είχαν βιώσει διαζύγιο, χωρισμό ή πένθος. Ένα τέτοιο γεγονός, έδειξε να συνδέεται με αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και στα δύο φύλα κατά την περίοδο του θανάτου ή του χωρισμού, με τη μεγαλύτερη χρήση να παρατηρείται ωστόσο, στις γυναίκες. Οι 53.460 συμμετέχοντες προχώρησαν στη δημιουργία νέων δεσμών μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες σταματούν πιο εύκολα τη χρήση αντικαταθλιπτικών και προχωρούν πιο εύκολα σε μια νέα σχέση μετά από έναν χωρισμό ή την απώλεια της συντρόφου, συγκριτικά με τις γυναίκες, στις οποίες η χρήση αντικαταθλιπτικών συνέχισε να παρουσιάζει αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου σε προχωρημένη ηλικία, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες, ερμηνεύοντας αυτό το εύρημα με βάση το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κοινωνικό ρατσισμό, αλλά και περισσότερες δυσκολίες αναφορικά με τη διαχείριση της καθημερινότητας και των οικονομικών. «Η μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις γυναίκες, μπορεί πράγματι να σχετίζεται με το γεγονός ότι το κόστος του χωρισμού βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Yaoyue Hu από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chongqing της Κίνας.

 «Παράλληλα, το γεγονός ότι οι άνδρες δημιουργούν πιο εύκολα νέες σχέσεις μετά από χωρισμό, μπορεί να σχετίζεται με το ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και με το ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη μέσω της σύνδεσης με μια νέα σύντροφο».

Σχετικά Άρθρα