ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνθετικά οιστρογόνα που χρησιμοποιούνται σε αντισυλληπτικά συνδέονται με το άγχος

10 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκαν συνθετικά οιστρογόνα που χρησιμοποιούνται σε αντισυλληπτικά χάπια, εμφάνισαν σημαντικότερα συμπτώματα άγχους από αυτούς που έλαβαν φυσικά οιστρογόνα, όπως ανακάλυψαν ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο ENDO 2024, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στη Βοστώνη.

Ειδικότερα, σε τρεις ομάδες 12 θηλυκών αρουραίων, χορηγήθηκε είτε αιθινυλοιστραδιόλη ένα συνθετικό οιστρογόνο με διενογέστη, που συχνά συνδυαζόταν με από του στόματος ορμονική αντισύλληψη, είτε οιστραδιόλη, ένα φυσικό οιστρογόνο με διενογέστη, ενώ η Τρίτη ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές εξέτασαν τη χωρική επίγνωση και το άγχος των αρουραίων σε ένα τεστ λαβύρινθου, μεταξύ 20-28 ημερών, και συνέλεξαν δείγματα ορού την 28η ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι και των 3 ομάδων, είχαν παρόμοια χωρική μνήμη. Ωστόσο, όσοι έλαβαν το συνθετικό οιστρογόνο είχαν διαφορετική ανταπόκριση στο έργο της χωρικής μνήμης στο τεστ λαβύρινθου, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζεται με συμπεριφορές που προσομοιάζουν με άγχος σε αρουραίους.

Η μελέτη έδειξε ότι τα συνθετικά οιστρογόνα συσχετίστηκαν με υψηλότερη σφαιρίνη που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου και χαμηλότερα επίπεδα στεροειδών ορμονών σε σύγκριση με τα φυσικά.

Το φυσικό οιστρογόνο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη, συνδυάστηκε με από του στόματος αντισυλληπτικό. Το συνθετικό οιστρογόνο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια στην αγορά, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό συνθετικό οιστρογόνο που ονομάζεται αιθινυλοιστραδιόλη.

Η Abigail Hegwood, M.S., P.h.D., υποψήφια που πραγματοποίησε τη μελέτη, είπε ότι ήθελε να διερευνήσει το νέο, φυσικό οιστρογόνο στην αγορά, αφού συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν λίγα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες συγκεκριμένων προγεστερονών και οιστρογόνων.

«Πραγματικά ήθελα να μάθω [αν υπάρχει] διαφορά μεταξύ αυτών των 2 οιστρογόνων. Μόλις διατέθηκε αυτό το φυσικό οιστρογόνο στην αγορά. Μας δίνει αυτό ενδεχομένως αυτό την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τυχόν διαφορές μεταξύ των σκευασμάτων όσον αφορά τις συμπεριφορικές παρενέργειες;», ανέφερε. Τώρα σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για αξιολόγηση από ομοτίμους τους επόμενους μήνες.

Σχετικά Άρθρα