ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διατηρήσουμε καλή σεξουαλική ζωή καθώς μεγαλώνουμε

27 Μαΐου 2024, 18:00

images

Πολλοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην σκέφτονται πώς θα είναι η σεξουαλική τους ζωή όταν θα μεγαλώσουν. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι νεότεροι μπορεί να δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι, στην πραγματικότητα, κάνουν σεξ και εν μέρει επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι το σεξ είναι απολαυστικό μόνο όταν είσαι νέος και όμορφος! Η Δρ Linda Kirkman είναι σεξολόγος με έδρα το Bendigo και συνεργάζεται με πελάτες όλων των ηλικιών. «Η έρευνα στο διδακτορικό μου δείχνει ότι οι άνθρωποι στα 50 και στα 60 τους έκαναν το καλύτερο σεξ της ζωής τους», δηλώνει φέρνοντας την ανατροπή.

Στην προσπάθειά της να σπάσει το στίγμα που υπάρχει γύρω από το σεξ στην τρίτη ηλικία, η Kirkman δίνει τις εξής συμβουλές:

- Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα: Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας κατά την οποία τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι ανοδικά.

- Η συγκατάθεση είναι σημαντική: «Η συναίνεση είναι μια συνεχής διαδικασία, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε», σημειώνει η Δρ Kirkman. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει απολαύσει κάτι μια φορά, δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο κάθε φορά.

-Τρώτε μετά το σεξ: «Επειδή θέλετε η ροή του αίματός σας να μην εστιάζει στην πέψη, [αλλά στα γεννητικά σας όργανα]», είναι προτιμότερο το γεύμα να έπεται της συνεύρεσης.  

- Προστατευτείτε από ΣΜΝ: «Τα ΣΜΝ εξακολουθούν να υφίστανται ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, με κάθε είδους επαφή με τα γεννητικά όργανα», αναφέρει η Δρ Kirkman. Είναι επίσης σημαντικό να βρείτε το κατάλληλο λιπαντικό και προφυλακτικά.

- Ασκηθείτε πριν: Η σεξολόγος λέει ότι μπορεί να είναι καλό να εξασφαλίσετε καλή ροή αίματος πριν από το σεξ. «Δεν λέω να τρέξετε μαραθώνιο, αλλά κάντε μια βόλτα ή χορέψτε και ασκηθείτε».

Τέλος, η Δρ Kirkman υποστηρίζει ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αλλάξουν τις αντιλήψεις για το σεξ και τη γήρανση, όπως η εκπομπή Grace & Frankie.

«Νομίζω ότι [το στίγμα γύρω από το σεξ και την ηλικία] σπάει και οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε θετικές σχέσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και αλλάζουν συντρόφους ή βρίσκουν νέο σύντροφο», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα