ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

29 Μαΐου 2024, 18:00

images

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, κινδυνεύει να μειωθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων. Τα αναπαραγωγικά κύτταρα είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζονται από τη θερμότητα, αλλά τα ευρήματα από ερευνητές στη Σιγκαπούρη δίνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά γονιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη 3 μήνες πριν από την παροχή δείγματος σπέρματος, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Ελήφθησαν δείγματα σπέρματος από 818 άνδρες στη Σιγκαπούρη που είχαν προβλήματα σύλληψης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση των ανδρών σε υπερβολική ζέστη - ή όταν η μέση θερμοκρασία της ημέρας ξεπέρασε τους 29,8 βαθμούς Κελσίου - μελετώντας τα μετεωρολογικά αρχεία 90 ημέρες προτού λάβουν τα δείγματα.

Ο Δρ Samuel Gunther, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin που συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι νεαροί άνδρες πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα.

«Συμβατικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται καθώς γερνάει κανείς, αλλά αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι οι άνδρες στην [πρώτη] αναπαραγωγική τους περίοδο μεταξύ 25 και 35 ετών, ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη».

«Επομένως, μόνο και μόνο επειδή είστε νεαρός άνδρας, μην νομίζετε ότι είστε αήττητος και μην πιστεύετε ότι δεν είστε επίσης ευάλωτοι σε αυτές τις επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Δρ Gunther. «Προχωρώντας, το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό . Και αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου στον οικογενειακό προγραμματισμό».

Οι άνδρες που σχεδιάζουν να συλλάβουν στους επόμενους 1 έως 3 μήνες, θα πρέπει να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Τέλος, για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, θα πρέπει να αποφύγουν τη σάουνα και τα ζεστά μπάνια, καθώς και τα στενά εσώρουχα, ενώ συνιστάται να κοιμούνται σε πιο δροσερά περιβάλλοντα.

Σχετικά Άρθρα