ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA εγκρίνει νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον HPV

21 Μαΐου 2024, 18:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε 2 νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του HPV. Αυτές οι νέες δοκιμές θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να πάρουν το δικό τους δείγμα για να ελέγξουν εάν έχουν HPV, αντί να ζητούν από ένα γιατρό να διεξαγάγει πυελική εξέταση για τη λήψη δείγματος. Ειδικότερα, ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, με περισσότερα από 42 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDCT.

«Η εισαγωγή των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι μια συναρπαστική εξέλιξη», δήλωσε ο Matthew Casavant, MD, γυναικολόγος και ιδρυτής της South Lake Obstetrics & Gynecology. «Αυτές οι εξετάσεις μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου, μειώνοντας την ενόχληση και το άγχος που σχετίζονται με τις πυελικές εξετάσεις».

Το τεστ HPV μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια του ιού στον τράχηλο της μήτρας. Αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι πρόδρομοι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για τον έλεγχο του HPV, ένας γιατρός παραδοσιακά έπαιρνε ένα στυλεό ενώ έκανε μια πυελική εξέταση στην ασθενή. Αυτό το στυλεό ελέγχεται στη συνέχεια για HPV.

Με αυτές τις νέες δοκιμές, οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στυλεό για  δειγματοληψία. Ωστόσο, ο FDA ενδέχεται σύντομα να επιτρέψει τη διενέργεια αυτών των δοκιμών στο σπίτι, σύμφωνα με την Washington Post.

Η Δρ. June Hou, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και επίσης ειδική στη θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων, είπε ότι αυτοί οι τύποι εξετάσεων μπορεί να άρουν τα εμπόδια για τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν τεστ HPV.

«Είμαι ενθουσιασμένη με αυτές τις νέες δοκιμές. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με μεθόδους εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου. Ωστόσο, για να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο, οι γυναίκες αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο μέσα στη μέρα τους για να κλείσουν ραντεβού…

Αυτές οι νέες εξετάσεις θα άρουν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια που είναι χρονοβόρα και θα διευρύνουν την πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε περισσότερες γυναίκες με πιο βολικό τρόπο".

Οι δοκιμές γίνονται από τη Roche και την BD.

Σχετικά Άρθρα