ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ευτυχισμένος γάμος είναι παράγοντας μακροζωίας και ο κακός ...το αντίθετο

21 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ο παράγοντας που απειλεί τη μακροζωία των ανδρών όσο το κάπνισμα και η καθιστική ζωή είναι ένας κακός γάμος. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Medicine.

Οι άνδρες που ήταν δυσαρεστημένοι με το γάμο τους είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια των τριών δεκαετιών του διαστήματος παρακολούθησης της έρευνας καθώς και 21% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία. Συγκριτικά ο αντίστοιχος κίνδυνος θανάτου από το κάπνισμα ανερχόταν σε 37% και από την καθιστική ζωή σε 21% παρατήρησαν οι ερευνητές.

Πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες που είναι δυσαρεστημένοι με το γάμο τους ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανησυχία και στρες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης είναι πιο πιθανό όπως εξηγούν οι ειδικοί, να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υιοθετώντας ανθυγιεινές επιλογές όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9.000 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 32 χρόνια. Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι «κακοί» γάμοι μπορεί να επηρεάσουν τη μακροζωία ανδρών και γυναικών.

Από την άλλη μεριά, έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science έδειξε ότι η ευτυχισμένη συμβίωση με τον ή την σύζυγο μπορεί να μειώσει έως και κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο στη διάρκεια των οκτώ ετών παρακολούθησης των συμμετεχόντων στην έρευνα.


Σχετικά Άρθρα