ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρές κινήσεις αποκαλύπτουν μεγάλες...προσδοκίες

16 September 2021, 18:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adaptive Human Behavior and Physiology αποκαλύπτει την επίπτωση της έλξης καθόλη τη διάρκεια της ζωής και συγκεκριμένα το πώς η νευρική συμπεριφορά υποδεικνύει έλξη. Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Susan M. Hughes μελέτησε νευρικές συμπεριφορές που παρουσιάστηκαν ως απόκριση στη διαπροσωπική έλξη, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 280 ανθρώπων, 165 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και 115 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 73 ετών και μέσης ηλικίας 29 ετών και βρήκε ότι οι άνθρωποι παρατηρούν τις νευρικές αντιδράσεις των άλλων για να αξιολογήσουν την έλξη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις σωματικές, φωνητικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν κατά την αρχική αλληλεπίδραση με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό πιθανό ερωτικό σύντροφο. Ανάμεσα στις αισθήσεις που ανέφεραν συχνότερα οι συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν το επίμονο κοίταγμα, η αυξημένη προσοχή, το χαμόγελο, το γέλιο, το κοκκίνισμα και η δυσκολία στη συγκέντρωση. Άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι μιλούσαν πιο γρήγορα αλλά με λιγότερο σαφή έκφραση, ενώ οι γυναίκες μιλούσαν πιο δυνατά και με ασταθή τόνο φωνής. Βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά από την αντίθετη οπτική, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρατήρησαν παρόμοιες νευρικές αντιδράσεις σε εκείνους που είχαν καταλάβει ότι έλκυαν.

Ενώ οι νευρικές αντιδράσεις μπορεί να έχουν αρνητικό πρόσημο, ενδεχομένως τελικά να ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχημένης προσέγγισης του ερωτικού στόχου, δεδομένου ότι οι νευρικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν θετικές επιρροές όπως το χαμόγελο και το γέλιο. Η Δρ Hughes επισημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε ότι οι νευρικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άβολη, αμήχανη ή αδέξια κατάσταση, τέτοιες αποκρίσεις θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ερωτικού ενδιαφέροντος και να πυροδοτήσουν την αμοιβαιότητα.

Γενικά, η Δρ Hughes καταλήγει ότι χρησιμοποιούμε τις παρατηρήσεις των νευρικών αντιδράσεων για να αξιολογήσουμε αν οι άλλοι ελκύονται από εμάς. Επειδή εντοπίζουμε τις προοπτικές μιας σχέσης μέσω της αμοιβαιότητας, είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πιθανούς ερωτικούς συντρόφους που επιδεικνύουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Σχετικά Άρθρα