ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερα σε μεγαλύτερο κρεβάτι με ωτοασπίδες παρά χωριστά...

09 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Έρευνα αναφέρει ότι ένα στα έξι ζευγάρια, κοιμάται σε χωριστά κρεβάτια για να έχει πιο ποιοτικό ύπνο και κυρίως για να γλυτώσει από το ροχαλητό ο ένας του άλλου. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Neil Stanley, ο οποίος το 2005 συμμετείχε σε έρευνα κατά την οποία τα ζευγάρια φορούσαν μια συσκευή που κατέγραφε τις κινήσεις και την αφύπνιση, επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των διαταραχών του ύπνου προκαλείται από τον σύντροφό μας. Ο αντίκτυπος αυτής της διαταραχής στην υγεία και στη σχέση μας μπορεί να είναι τεράστιος».

Εξάλλου, το 2016, μεταανάλυση προηγούμενων ερευνών του Paracelsus Medical University της Γερμανίας, έδειξε ότι τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με τα προβλήματα στις σχέσεις ενώ τα διαζύγια είναι συχνότερα σε ζευγάρια με προβλήματα στον ύπνο.

«Ο κακός ύπνος επηρεάζει τις επιδόσεις, τις σχέσεις, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και, μακροπρόθεσμα, συνδέεται με την αύξηση του βάρους, τον διαβήτη τύπου 2 και την κατάθλιψη», προσθέτει ο Δρ Stanley.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβιβαστούμε για χάρη ενός κοινωνικού στερεότυπου», επιμένει ο Δρ. Stanley. Αλλά τι σημαίνουν χωριστά κρεβάτια ή και δωμάτια ακόμα, για τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Όπως επισημαίνει, «σε μια δημοσίευση, ένας κοινωνιολόγος έδειξε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος έχει σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί, είναι επειδή μόνο τότε βρίσκονται επιτέλους μόνοι». Αλλά στο ερώτημα τι γίνεται αν τα χωριστά δωμάτια δεν είναι επιλογή αλλά οικονομική και μοναδική λύση, ο Δρ Stanley απαντά ότι «δύο ενήλικες θα έπρεπε να έχουν ένα κρεβάτι πλάτους τουλάχιστον 1,80 μ, ώστε να αναλογούν στον καθένα 90 εκ., όσο δηλαδή ένα μονό κρεβάτι. Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Εξάλλου, ο ύπνος είναι το πιο εγωιστικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορείτε να μοιραστείτε τον ύπνο σας με κανέναν, οπότε γιατί να μοιραστείτε το κρεβάτι σας;».

Σχετικά Άρθρα