ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τελικά το παντζάρι το αφροδισιακό φάρμακο της φύσης;

24 Μαΐου 2024, 18:00

images

Τα παντζάρια – μαζί με διάφορες άλλες τροφές, όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά – θεωρούνται «υπερτροφή», καθώς περιέχει επίπεδα άνω του μέσου όρου ανά γραμμάριο ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Ειδικότερα, το παντζάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Β και C, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, δεν επηρεάζουν σημαντικά τα αντιοξειδωτικά τους επίπεδα. Το μαγείρεμα υπό πίεση, ωστόσο, μειώνει τα επίπεδα καροτενοειδών (ένας τύπος αντιοξειδωτικού) σε σύγκριση με το ωμό παντζάρι. Επιπλέον, το παντζάρι υπό διάφορες μορφές, όπως σε κάψουλες, σκόνες, πατατάκια ή χυμό, μπορεί να χάσει την αντιοξειδωτική του ιδιότητα. Ακόμη, λέγεται ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το παντζάρι και το χυμό του ως αφροδισιακά. Αλλά υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα παντζάρια βελτιώνουν τη σεξουαλική σας ζωή. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει. Αντίθετα, ο τεράστιος αριθμός επιστημονικών μελετών που εξετάζουν την επίδραση του παντζαριού, δεν έχουν μετρήσει τη λίμπιντο ή άλλες πτυχές της σεξουαλικής υγείας.

Όταν τρώμε παντζάρια, χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν βακτήρια και ένζυμα, μετατρέπουν τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή (διεύρυνση) των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας ενδεχομένως την κυκλοφορία.

Οι πλουσιότερες πηγές διατροφικού μονοξειδίου του αζώτου που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες, είναι το παντζάρι, η ρόκα και το σπανάκι.

Το μονοξείδιο του αζώτου θεωρείται επίσης ότι επηρεάζει θετικά την τεστοστερόνη στο ρόλο της στον έλεγχο της ροής του αίματος πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ στους άνδρες.

Η ικανότητα του παντζαριού να βελτιώνει τη ροή του αίματος, μπορεί να ωφελήσει το κυκλοφορικό σύστημα της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική λειτουργία, θεωρητικά σε άνδρες και γυναίκες.

Επομένως, είναι λογικό να υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια  σχέση μεταξύ του παντζαριού και της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά μην περιμένετε ότι το παντζάρι θα αποτελέσει πανάκεια για τη σεξουαλική σας ζωή.

Σχετικά Άρθρα