ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρόνια παρενόχληση στην εργασία και άσκηση «αόρατης» βίας

19 Απριλίου 2024, 18:00

images

Με τον όρο mobbing (από το αγγλικό ρήμα «mob» που σημαίνει επιτίθεμαι, ενοχλώ) αναφερόμαστε σε κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλωθεί με λόγια, πράξεις και να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας 2022, που αποτέλεσε μια πρώτη προσπάθεια για να δούμε παγκόσμια τις εμπειρίες των εργαζομένων σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, φάνηκε ότι περισσότερα από 1 στα 5 άτομα που εργάζονται, έχουν βιώσει τουλάχιστον μία μορφή βίας και παρενόχλησης στην εργασία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν βιώσει βία και παρενόχληση στην εργασία, περίπου το 1/3 είπε ότι είχε βιώσει περισσότερες από μία μορφές, με το 6,3% να έχει αντιμετωπίσει και τις τρεις μορφές στην επαγγελματική του ζωή.

Σχεδόν 1 στους 10, ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σωματική βία και παρενόχληση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Φάνηκε ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναφέρουν ότι βίωσαν σωματική βία και παρενόχληση. Η ψυχολογική βία και η παρενόχληση στην εργασία, ήταν η πιο κοινή μορφή βίας και παρενόχλησης που αναφέρθηκε, τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες, με σχεδόν 1 στους 5 να το βιώνουν στην επαγγελματική τους ζωή. Ένας στους 15, ανέφεραν ότι έχουν βιώσει σεξουαλική βία και παρενόχληση στην εργασία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. 

Οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη σεξουαλική βία και την παρενόχληση στην εργασία. Τα δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική βία και την παρενόχληση, καταδεικνύουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των φύλων (8,2% των γυναικών σε σύγκριση με το 5,0% των ανδρών) μεταξύ των τριών μορφών βίας και παρενόχλησης.

Η έκθεση σε βία ή/και παρενόχληση στην εργασία, είναι ικανή να επιδράσει ως ένας ισχυρός στρεσογόνος παράγοντας στα άτομα που έχουν υποστεί καταστάσεις στην εργασία τους που περιλαμβάνουν τις παραπάνω συμπεριφορές. Ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων μετά από περιστατικά βίας ή παρενόχλησης στην εργασία, εμφανίζει εξαιρετικά αυξημένο άγχος, αισθήματα ταχυπαλμίας, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμη και σύνδρομο μετατραυματικού στρες και κατάθλιψη. 

Η χρόνια έκθεση σε παρενόχληση και εκφοβισμό στην εργασία, έχει αποδειχτεί πως επιφέρει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο άτομο. Φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αισθημάτων απόγνωσης, κοινωνικού αποκλεισμού και δυσκολίας διαχείρισης συναισθηματικών καταστάσεων, εμφάνισης κοινής ψυχικής διαταραχής ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού, καθώς επίσης και βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών. Η επίδραση της βίας και της παρενόχλησης, «τρυπώνει» και στις διαπροσωπικές σχέσεις με το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τις σημαντικές αυτές σχέσεις.

Σχετικά Άρθρα