ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη PROTECΤ: Όσοι δεν κοιμούνται καλά, νιώθουν ότι γερνούν πιο γρήγορα

29 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Ο κακός ύπνος μετά τα 50 έτη συνδέεται με μια πιο απαισιόδοξη αντίληψη για τη γήρανση, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία. Αυτό αναφέρει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter που δημοσιεύθηκε στο Behavioral Sleep Medicine.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που βαθμολογούσαν πολύ αρνητικά τον ύπνο τους, ένιωθαν, επίσης πιο μεγάλοι και εξελάμβαναν τη σωματική και ψυχική τους γήρανση πιο αρνητικά σε σχέση με όσους είχαν ικανοποιητικό ύπνο. 

«Καθώς μεγαλώνουμε, βιώνουμε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αλλαγές σε πολλούς τομείς  της ζωής μας. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν πιο αρνητικές αλλαγές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ξέρουμε ότι μια αρνητική αντίληψη της γήρανσης μπορεί να είναι καθοριστική για τη μελλοντική σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία, υπάρχει ένα ερώτημα στην έρευνα για τη γήρανση. προκειμένου να κατανοήσουμε τι κάνει τους ανθρώπους πιο αρνητικούς», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Serena Sabatini και προσθέτει:

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά, αισθάνονται γηραιότεροι και έχουν πιο αρνητική αντίληψη για τη γήρανση. Πρέπει να το μελετήσουμε εκτενέστερα, αλλά μια πιθανή εξήγηση ίσως είναι ότι η αρνητική αντίληψη τα επηρεάζει όλα. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελεί και μια ένδειξη ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών στον ύπνο μπορεί να προωθήσει μια καλύτερη αντίληψη του γήρατος, που ενδεχομένως να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία».

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.482 ανθρώπους άνω των 50 ετών που έλαβαν μέρος στη μελέτη PROTECT η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο IoPPN του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες έκαναν γνωστικά τεστ και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Η μελέτη στοχεύει στην κατανόηση όσων βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν γνωστικά υγιείς όσο μεγαλώνουν.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι πολλοί συμμετέχοντες σχολίαζαν τη σχέση τους με τον ύπνο ως τμήμα των βασικών ερωτήσεων στη μελέτη. Τα σχόλια ήταν του τύπου « νιώθω καλά αν κοιμηθώ έξι ώρες, οπότε άλλοτε αισθάνομαι νεότερος και άλλοτε μεγαλύτερος. Έχω προβλήματα χρόνιου πόνου και κοιμάμαι πολύ λίγο, πράγμα το επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μου». Ως αποτέλεσμα αυτών των σχολίων, η ομάδα αποφάσισε να φτιάξει ένα ερωτηματολόγιο που θα εξετάζει συγκεκριμένα τον ύπνο. Επίσης, αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου τους, συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια δύο φορές με απόσταση ενός έτους.


Σχετικά Άρθρα