ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη

27 Μαΐου 2024, 07:00

images

Η επιλόχειος κατάθλιψη -που χαρακτηρίζεται από θλίψη, άγχος ή απόγνωση μετά τον τοκετό - επηρεάζει έως και 1 στις 5 γυναίκες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενέκρινε την ουσία ζουρανολόνη, το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να διατεθεί στην αμερικανική αγορά. Αρκετοί ψυχίατροι αναφέρουν ότι μόλις τώρα αρχίζουν να γράφουν τις πρώτες τους συνταγές, καθώς χρειάστηκε χρόνος για να βρεθούν γυναίκες πρόθυμες να το λάβουν, ενώ ελπίζουν ότι η θεραπεία αυτή θα αλλάξει το "παιχνίδι", δεδομένου ότι δρα γρήγορα και μπορεί να ληφθεί στο σπίτι.

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις μητέρες και τα παιδιά τους. Για τις μητέρες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ή εγκεφαλικού. Οι ψυχικές ασθένειες, η αυτοκτονία και η υπερβολική δόση ναρκωτικών, είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν αναπτυξιακές διαταραχές και συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν προτού συμπληρώσουν τον 1ο χρόνο ζωής τους από αμέλεια της μητέρας που ασθενεί και δεν ελέγχει τις κινήσεις και τις αποφάσεις της.

Πριν από τη ζουρανολόνη, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία ήταν μια ενδοφλέβια ένεση που εγκρίθηκε το 2019. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής καταστολής και ξαφνικής απώλειας συνείδησης, επομένως μόνο ορισμένα κέντρα θεραπείας επιτρέπεται να τη χορηγούν και οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για 2 1 /2 ημέρες. Σε άλλες γυναίκες με την πάθηση, χορηγούνται τυπικά αντικαταθλιπτικά, αλλά αυτά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες για να αρχίσουν να δρουν αποτελεσματικά.

Ο FDA άρχισε εδώ και χρόνια να εξετάζει τη δράση της ζουρανολόνης, συγκεκριμένα από το 2017. Κι αυτό ήταν ένα βήμα που έγινε προκειμένου να εντοπιστούν φάρμακα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν σοβαρές καταστάσεις και να καλύψουν ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη. Μετά από κλινικές δοκιμές, φάνηκε ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής επιλόχειας κατάθλιψης - όπως άγχος, δυσκολία στον ύπνο, απώλεια ευχαρίστησης, χαμηλή ενέργεια, ενοχές και κοινωνική απόσυρση - ήδη από τις 3 πρώτες ημέρες. Τα χάπια λαμβάνονται καθημερινά για 2 εβδομάδες μαζί με το βραδινό γεύμα.

Το φάρμακο δεν είναι ιδανικό για την ήπια επιλόχεια κατάθλιψη ή τα «baby blues», είπαν οι γιατροί. Αντίθετα, ενδείκνυνται για νέες μητέρες που δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους ή τα μωρά τους - με άλλα λόγια, εκείνες για τις οποίες η ιατρική παρέμβαση θα μπορούσε να είναι σωτήρια.

Για να περάσει η θεραπεία τον Ατλαντικό, θα πρέπει η εταιρεία που παράγει το φάρμακο να καταθέσει σχετικό φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και να ακολουθηθεί πολύμηνη διαδικασία έγκρισης.

Σχετικά Άρθρα