ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας

13 Μαΐου 2024, 07:00

images

Nέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διερευνά τη χρήση ακουστικών εικονικής πραγματικότητας στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Το πρωταρχικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, ήταν οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων στις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία των ασθενών (PHQ-9) που διεξήχθη μέσω τηλεφώνου. Οι υψηλότερες βαθμολογίες PHQ-9 ισοδυναμούσαν με σοβαρότερα συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 συμμετέχοντες στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να λάβουν είτε ένα πρόγραμμα θεραπείας συμπεριφοράς διάρκειας 3 εβδομάδων, 4 συνεδριών, είτε σε μία ομάδα που λάμβανε παρόμοια διαμορφωμένες συνεδρίες θεραπείας XR-BA. Οι συμμετέχοντες στο XR-BA εξοπλίστηκαν με ακουστικά εικονικής πραγματικότητας Meta Quest 2. Η "εκτεταμένη" πραγματικότητα (XR) τοποθετεί έναν χρήστη ακουστικών σε ένα περιβάλλον συνθετικής εικονικής πραγματικότητας (VR) όρασης και ήχου.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 50,3 έτη. Από αυτούς, το 73% ήταν γυναίκες, το 23% άνδρες και το 4% μη δυαδικά ή άλλου φύλου άτομα. Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοια και στατιστικά σημαντική μείωση στις βαθμολογίες τους PHQ-9, καθώς και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Μεταξύ της ομάδας XR-BA, οι βαθμολογίες PHQ-9 μειώθηκαν ακόμη και πριν από την πρώτη συνεδρία, υποδηλώνοντας θετικά συναισθήματα σχετικά με την επερχόμενη δοκιμή και ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει υπάρξει προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας για άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε αυτές τις μελέτες, οι σκηνές και τα επεισόδια που είχαν τραυματικό αντίκτυπο στον βετεράνο προσομοιώνονται σε VR σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιοποίηση της εικονικής πραγματικότητας στις υπάρχουσες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα