ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχαίο ιικό DNA στο γονιδίωμα συνδέεται με σημαντικές ψυχιατρικές διαταραχές

24 Μαΐου 2024, 09:00

images

Νέα έρευνα με επικεφαλής το King's College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες αλληλουχίες DNA που προέρχονται από αρχαίες ιογενείς λοιμώξεις εντοπίζονται στον εγκέφαλο, με ορισμένες από αυτές ευνοούν την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Περίπου το 8% του γονιδιώματός μας, αποτελείται από αλληλουχίες που ονομάζονται Human Endogenous Retroviruses (HERVs), οι οποίες είναι προϊόντα αρχαίων ιογενών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, εθεωρείτο ότι αυτοί οι «απολιθωμένοι ιοί» ήταν απλώς ανεπιθύμητο DNA, χωρίς σημαντική λειτουργία στον οργανισμό. Ωστόσο, λόγω της προόδου της γονιδιωματικής έρευνας, οι επιστήμονες έχουν τώρα ανακαλύψει το πού εντοπίζονται αυτοί οι ιοί στο DNA μας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα πότε εκφράζονται και ποιες λειτουργίες μπορεί να επιτελούν.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μεγάλες γενετικές μελέτες που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τόσο με όσο και χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και πληροφορίες από δείγματα από τον εγκέφαλο 800 ατόμων, για να διερευνήσει πώς οι παραλλαγές του DNA που συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές, επηρεάζουν την έκφραση των HERV.

Αν και οι περισσότερες παραλλαγές γενετικού κινδύνου που συνδέονται με ψυχιατρικές διαγνώσεις επηρέασαν γονίδια με γνωστές βιολογικές λειτουργίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες παραλλαγές γενετικού κινδύνου, επηρέαζαν κατά προτίμηση την έκφραση των HERVs.

Ο Δρ Rodrigo Duarte, πρώτος συγγραφέας και ερευνητής στο IoPPN, King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές έχουν ένα σημαντικό γενετικό στοιχείο, με πολλά μέρη του γονιδιώματος να συμβάλλουν σταδιακά στην ευαισθησία. Στη μελέτη μας, μπορέσαμε να διερευνήσουμε τμήματα του γονιδιώματος που αντιστοιχούν στα HERVs, τα οποία οδήγησαν στον εντοπισμό 5 αλληλουχιών που σχετίζονται με ψυχιατρικές διαταραχές. Ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτά τα HERV επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να προσδώσουν αυτή την αύξηση του κινδύνου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ρύθμιση της έκφρασής τους είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου».

Ο Δρ Douglas Nixon, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Feinstein στο Northwell Health, στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητή η ακριβής λειτουργία των περισσότερων HERVs… Πιστεύουμε ότι η καλύτερη κατανόηση αυτών των αρχαίων ιών, και των γνωστών γονιδίων που εμπλέκονται σε ψυχιατρικές διαταραχές, ενέχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στην έρευνα για την ψυχική υγεία και να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας ή διάγνωσης αυτών των καταστάσεων».

Σχετικά Άρθρα