ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το λιπαρό δέρμα θέλει ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι

28 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Το καλοκαίρι εντείνεται η γυαλάδα στο πρόσωπo όσων έχουν λιπαρή επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πιο συχνά και πρόβλημα με σπυράκια.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει εποχιακή διακύμανση στην παραγωγή σμήγματος (λίπους) στο πρόσωπο. Ανά τετραγωνικό εκατοστό, η μέση έκκριση σμήγματος στη ζώνη Τ του προσώπου (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) είναι περίπου 97 μg/cm2, άνοιξη και χειμώνα είναι λίγο αυξημένη (102 και 109 μg/cm2  αντιστοίχως) και το καλοκαίρι υπερβαίνει τα 156 μg/cm2», αναφέρει ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος Δρ Μάρκος Μιχελάκης.

Η αύξηση αυτή έχει άμεση συσχέτιση με τις καιρικές συνθήκες, καθώς μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνεται και η ξηρότητα στην επιδερμίδα. Ο κύριος ρόλος του σμήγματος είναι να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Έτσι, οι σμηγματογόνοι αδένες διεγείρουν την έκκρισή τους για να προστατεύσουν το δέρμα.

Όταν εξάλλου κάνει ζέστη, αυξάνεται η εφίδρωση για να ρυθμιστεί η εσωτερική θερμοκρασία. Αν μάλιστα έχει και αυξημένη υγρασία, η εφίδρωση αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Μαζί με αυτήν όμως αυξάνεται και η έκκριση σμήγματος.

Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας, εξάλλου, μειώνει την ανανέωση των κυττάρων. Αυτό σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή σμήγματος, μπορεί να αποφράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε εξάρσεις της ακμής.

Η όλη κατάσταση συχνά οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις. «Πολλοί προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πρόσθετη λιπαρότητα, πλένοντας πολύ συχνά το πρόσωπό τους ή χρησιμοποιώντας "σκληρά" σαπούνια», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Το υπερβολικό πλύσιμο έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι ξεραίνει το δέρμα και έτσι οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν ακόμα περισσότερο σμήγμα. Μπορεί επίσης να διαταράξει το pH του δέρματος, καθιστώντας το ακόμα πιο επιρρεπές στην ακμή».

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την καλοκαιρινή λιπαρότητα. Κατ' αρχάς είναι σημαντικό να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί και το βράδυ, καθώς και μετά την άσκηση. Να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό, κατάλληλο για το πρόσωπο. Αποφύγετε τον πειρασμό να τρίψετε δυνατά το δέρμα σας, διότι το τρίψιμο του προκαλεί ερεθισμό και επιδεινώνει την όψη του.

Να περιποιήστε επίσης την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας καλλυντικά (π.χ. καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες, μέικ απ) που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν αλκοόλ, ούτε έλαια (oil free) και ότι δεν προκαλούν λευκά και μαύρα σπυράκια (μη φαγεσωρογόνο).

Μην παραλείπετε να ενυδατώνετε καθημερινά την επιδερμίδα σας, παρότι έχετε λιπαρό δέρμα. Η ενυδατική σας, όμως, πρέπει να είναι ελαφριά και να μην αποφράσσει τους πόρους. Για να εξοικονομήσετε χρόνο μπορεί να περιέχει επίσης ευρέος φάσματος αντηλιακό, με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο.

Εάν η ενυδατική κρέμα σας δεν περιέχει αντηλιακό, είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο κατάλληλο αντηλιακό προσώπου. Το αντηλιακό αυτό πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιέχει συστατικά που αποτρέπουν τα σπυράκια.

Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε κάποιο καθαριστικό, τονωτικό ή serum με συστατικά που κάνουν απολέπιση στο δέρμα, διατηρώντας τους πόρους καθαρούς από το περιττό σμήγμα. Τέτοια συστατικά είναι τα γλυκολικά οξέα και το σαλικυλικό οξύ. Προσέξτε όμως να το χρησιμοποιείτε μόνο μία-δύο φορές την εβδομάδα και να προστατεύετε συνεχώς το δέρμα σας με ένα καλό αντηλιακό, διότι αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο.

Πολύ σημαντικό είναι να αφαιρείτε πάντοτε το μακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο, χωρίς να τρίβετε δυνατά το δέρμα σας και χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ, δροσιστικό προϊόν.

Να μην αγγίζετε καθόλου με τα χέρια σας το πρόσωπό σας στη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον όχι αν δεν τα έχετε πρώτα σαπουνίσει καλά. Ειδάλλως θα μεταφέρετε στην επιδερμίδα του προσώπου σας τις ακαθαρσίες, τα μικρόβια και το λίπος από τα δάκτυλά σας.

Μπορείτε τέλος να δοκιμάσετε να μειώσετε το σμήγμα στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας ειδικά χαρτάκια (φύλλα) απορρόφησης της λιπαρότητας. 

«Το δέρμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει κάποια "συνταγή" για τη φροντίδα της επιδερμίδας που να είναι κατάλληλη για όλους. Εάν αισθάνεστε ότι παρά τις προσπάθειές σας, δεν μειώνεται η λιπαρότητα στο δέρμα σας ή παλεύετε με μαύρα στίγματα και σπυράκια, συμβουλευτείτε το δερματολόγο ιατρό», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.Σχετικά Άρθρα