ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα η χρήση ρετινόλης

09 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Η χρήση ρετινοειδών είναι αποδεδειγμένα μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η ρετινόλη είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητα και την προσβασιμότητα της. Ωστόσο, οι παρενέργειές της μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος και να οδηγήσουν σε έγκαυμα, εάν αυτή δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. 

Ο μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσονται τα εγκαύματα ρετινόλης, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από μια σειρά αντιδράσεων που προκαλούνται στο δέρμα ως απόκριση στη ρετινόλη:

Η ουσία συνδέεται με τους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος στα κύτταρα και τους διεγείρει, ώστε να διαιρούνται ταχύτερα για να δημιουργήσουν περισσότερα κύτταρα. Ενώ η ρετινόλη βελτιώνει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού αυξάνοντας το πάχος της επιδερμίδας, μειώνει επίσης τα λιπίδια που παράγονται από τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες και την απώλεια νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηροδερμίας και ερεθισμού.

Μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στην παραγωγή πρωτεϊνών που σχηματίζουν ένα στρώμα πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εξωτερικού στρώματος των κυττάρων του δέρματος και παρέχει ένα φράγμα που εμποδίζει τα μικρόβια και άλλες επιβλαβείς ουσίες να εισέλθουν στο δέρμα. Μια αλλαγή στη σύνθεσή του μπορεί να κάνει τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα σε βλάβες, οδηγώντας σε φλεγμονή και ερεθισμό.

Η ρετινόλη αυξάνει την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οδηγώντας έτσι στον ερεθισμό.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών των κυττάρων (αποβολή νεκρών κυττάρων του δέρματος) σε συνδυασμό με αλλαγές στον φραγμό του δέρματος, καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο σε εξωτερικές βλάβες. Εάν η ρετινόλη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς αντηλιακή προστασία, διασπάται εύκολα όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος.

Τα σημεία και τα συμπτώματα ερεθισμού από εγκαύματα από ρετινόλη, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα εγκαύματα ρετινόλης συχνά εμφανίζονται μόνο ως ήπιος ερεθισμός για τους περισσότερους. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη ενόχληση, ειδικά όταν ξεκινούν σε υψηλές δόσεις ή σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Αυτά τα συμπτώματα του φλεγμονώδους και ερεθισμένου δέρματος, μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο.

-Κνησμό.

-Αυξημένη ευαισθησία σε άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος ή καλλυντικά.

Τα εγκαύματα ρετινόλης, συνήθως επουλώνονται από μόνα τους όταν διακόπτεται η χρήση ρετινόλης. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω ορισμένα βήματα για να μειωθεί ο ερεθισμός:

-Δροσίστε το δέρμα με κομπρέσες.

-Παραμείνετε ενυδατωμένοι.

-Χρησιμοποιήστε ήπια καλλυντικά.

-Χρησιμοποιήστε αντηλιακό.

Σχετικά Άρθρα