ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε αλήθειες για τη λιποαναρρόφηση

13 Μαΐου 2024, 16:00

images

Η λιποαναρρόφηση είναι χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα. Διεξάγεται μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές, μήκους μερικών χιλιοστών. Παράλληλα χρησιμοποιούνται πολύ λεπτοί μεταλλικοί σωλήνες, ενώ το μηχάνημα αναρρόφησης δημιουργεί αρνητική πίεση. Τα λιποκύτταρα που θα αφαιρεθούν δεν αναγεννιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, οπότε η μέθοδος χρησιμοποιείται για ισόβια βελτίωση του σχήματος του σώματος αλλά και του προσώπου όταν εφαρμόζεται στο διπλοσάγονο. Η μείωση του όγκου είναι αμέσως εμφανής αλλά τα τελικά αποτελέσματα τα βλέπει ο ασθενής γύρω στο 6μηνο.

Τι προσφέρει η λιποαναρρόφηση: Βελτιώνει την εμφάνιση και την ψυχολογία διορθώνοντας το σώμα, Δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά βελτίωσης του σχήματος και του όγκου στο σημείο που εφαρμόζεται. Το άτομο πρέπει πρώτα να επιδιώξει ιδανικό σωματικό βάρος και μετά να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση- λιπογλυπτική.

Τι πρέπει να προηγηθεί της επέμβασης: Χρειάζεται αρχικά μία επίσκεψη σε ένα ειδικό πλαστικό χειρουργό για θα μπορέσει να αναδείξει το, εάν η λιποαναρρόφηση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή μας. Στην επίσκεψη αυτή θα ληφθεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα γίνει μία πλήρης φυσική εξέταση. Θα ζητηθεί από το γιατρό να διακόψετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αναλγητικών φαρμάκων.

Τι γίνεται αν το δέρμα μας είναι χαλαρό ή πολλές ραγάδες: Το δέρμα που είναι χαλαρό, με πολλές ραγάδες, έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της ελαστικότητας του. Περιορίζεται, λοιπόν, η ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρέσει ο πλαστικός χειρουργός, χωρίς το δέρμα να χαλαρώσει περισσότερο, έτσι ώστε να μειωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ασθενής ότι, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, θα πρέπει η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει, στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά ). Έτσι, κατάλληλοι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι όσοι:

-είναι υγιείς και έχουν βάρος σώματος, κανονικό ή ελαφρά υπέρβαρο

-έχουν τοπικό λίπος που αντιστέκεται σε δίαιτα και άσκηση

-έχουν καλή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος

-είναι ηλικίας από 18 έως και 60 ετών.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση: Μετά την επέμβαση είναι απαιτητό να φοράει ο ασθενής έναν ελαστικό lycra κορσέ ή παντελόνι, για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες και πρήξιμο, αλλά με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι αρκετά περιορισμένοι.
Απαγορεύονται η ασπιρίνη για 7 ημέρες μετά την επέμβαση και το αλκοόλ για 48 ώρες μετά την επέμβαση. Συστήνεται επίσης η αποφυγή της ηλιοθεραπείας για δύο εβδομάδες και η ξεκούραση για μία τουλάχιστον ημέρα μετά το χειρουργείο. 

Υπάρχουν κίνδυνοι και πιθανότητα επιπλοκών: Οι κίνδυνοι περιορίζονται πολύ, όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από ειδικό πλαστικό χειρουργό, με διαπιστωμένη εμπειρία στις λιποαναρροφήσεις. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι μικροανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο. 

* Με συμβουλές από τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη.

Σχετικά Άρθρα