ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία 46χρονη, υποψήφια Μις από το Εκουαδόρ, είναι η μεγαλύτερη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό

11 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Η 46χρονη Yajaira Quizhpi - η οποία εκπροσωπεί την περιοχή της Σιέρα – διεκδικεί τον εθνικό τίτλο της Μις Εκουαδόρ (Miss Universe Ecuador). Η ίδια και άλλες 24 υποψήφιες, θα διαγωνιστούν στον τελικό του διαγωνισμού στη Μαχάλα, στην επαρχία Ελ Όρο. Η νικήτρια θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Ισημερινό στον διαγωνισμό Miss Universe στο Μεξικό το Σεπτέμβριο. Η Quizhpi είναι η μεγαλύτερη ηλικιακά γυναίκα στην ιστορία της χώρας που συμμετείχε στο διαγωνισμό καταρρίπτοντας στερεότυπα δεκαετιών. 

«Νιώθω περήφανη που μου επιτρέπεται να είμαι εδώ. Έχουμε προσπελάσει τα εμπόδια και, ως γυναίκες, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά χωρίς να φοβόμαστε τι θα πουν», είπε η Quizhpi στο CNN en Español.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική που η ηλικία μιας διαγωνιζόμενης στα καλλιστεία, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ό διαγωνισμός Miss Universe άλλαξε πρόσφατα τους κανόνες του σχετικά με την ηλικία. Μέχρι πρότινος, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να είναι μεταξύ 18 και 28 ετών. Από το 2024, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Τον Απρίλιο, η Alejandra Rodriguez έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες, και έγινε η πρώτη εξηντάρα που κέρδισε ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το franchise Miss Universe. 

Για πρώτη φορά στα 70 και πλέον χρόνια ιστορίας του, το franchise άναψε με πράσινο φως τη συμμετοχή γυναικών που είναι παντρεμένες ή χωρισμένες και που έχουν γεννήσει ή είναι έγκυες. Από τις 25 διαγωνιζόμενες για το Miss Universe Ecuador, επτά συμμετέχουσες είναι μητέρες – τέσσερις είναι παντρεμένες και οι άλλες τρεις είναι διαζευγμένες. Η 29χρονη διαγωνιζόμενη Daysi Laman, χωρισμένη με 3 παιδιά, αναφέρει ότι ο διαγωνισμός κάνει μεγάλα βήματα και εκφράζει την υποστήριξή της προς τη Quizhpi. 

«Είναι μια από τις πιο έμπειρες συνυποψήφιες, όχι μόνο λόγω της ηλικίας της. Είναι μια όμορφη γυναίκα, ένας ικανός και έξυπνος άνθρωπος. Τα πηγαίνουμε καλά. Θαυμάζω τη γενναιότητα της».

Μία άλλη συμμετέχουσα, η 29χρονη Carolina Cobo, είναι ανύπαντρη μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού. Σημειώνει ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική και ότι οι νέοι κανόνες του διαγωνισμού, βοηθούν στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων.

«Δεν χρειάζεται να εγκλωβίζουμε τις γυναίκες στην ιδέα ότι, αν έχουν φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία, ή επειδή έγιναν μητέρες, δεν μπορούν πλέον να κάνουν ορισμένα πράγματα. Συνεχίζουμε να είμαστε γυναίκες με όνειρο και διάθεση για ζωή», είπε η Cobo, η οποία εκπροσωπεί την επαρχία της Pichincha.

Σχετικά Άρθρα