ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συνδέει τη χρήση ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών

21 Μαΐου 2024, 16:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έρχεται να επαληθεύσει τις περισσότερες από 50.000 αγωγές κατά της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις οποίες η βρεφική πούδρα με βάση το ταλκ προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών. H ανάλυση, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο Journal of Clinical Oncology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή ταλκ στα γεννητικά όργανα συσχετίστηκε με καρκίνο των ωοθηκών - και ότι η συσχέτιση αυτή ήταν μεγαλύτερη για άτομα που χρησιμοποιούσαν την πούδρα συχνά ή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Οι ερευνητές προέρχονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα ευρήματά τους βασίστηκαν σε δεδομένα από τη μελέτη Sister, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 50.000 γυναίκες στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2009. Οι συμμετέχουσες ήταν μεταξύ 35 και 74 ετών κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ κάθε μία είχε μια αδερφή που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, γεγονός που μπορεί να τους έθετε σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Οι αγωγές που σχετίζονται με τη βρεφική πούδρα με βάση το ταλκ της J&J χρονολογούνται από το 1999, όταν μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι η χρήση της οδήγησε σε μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο καρκίνο που συνήθως προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο —γνωστή καρκινογόνο ουσία. Το 2009, μια άλλη γυναίκα μήνυσε την εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι τα προϊόντα της με βάση το ταλκ της προκάλεσαν καρκίνο των ωοθηκών. Από τότε, πολλές χιλιάδες άλλοι έχουν υποβάλει αξιώσεις για περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών ή μεσοθηλιώματος που λένε ότι προκλήθηκαν από αμίαντο στη σκόνη μωρών J&J.

Η J&J έχει σταθεί στην ασφάλεια των προϊόντων της και αρνείται ότι περιείχαν ποτέ αμίαντο. Η εταιρεία έχει επίσης υποστηρίξει ότι οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει μια πειστική σχέση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και των προϊόντων με βάση το ταλκ.

«Αυτή η μελέτη είναι αρκετά επίκαιρη. Αισθανόμαστε ότι επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση που έλαβαν οι ειδικοί των εναγόντων», δήλωσε η Leigh O'Dell, διευθύντρια στο Beasley Allen Law Firm και συν-επικεφαλής σύμβουλος της διευθύνουσας επιτροπής των εναγόντων, μιας ομάδας δικηγόρων που διορίστηκαν να ενεργούν για λογαριασμό πολλών εναγόντων με εκκρεμείς υποθέσεις κατά της J&J.

Ωστόσο, ο Erik Haas, αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ότι η νέα ανάλυση δεν αποδεικνύει την αιτιότητα ούτε εμπλέκει ένα συγκεκριμένο παράγοντα που προκαλεί καρκίνο. «Αυτή η μελέτη δεν αλλάζει τις συντριπτικές ενδείξεις ότι το ταλκ δεν προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών», είπε.

Σχετικά Άρθρα