ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαρούμενο, ισορροπημένο περιβάλλον για σωστή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

02 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Ο εγκέφαλος είναι αναμφισβήτητα το πλέον  ζωτικό όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανάπτυξή του ξεκινά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της σύλληψης. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν θα σταματήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνεχίζεται και μετά τη γέννηση. 

Ο εγκέφαλος βιώνει ταχύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των ετών διαμόρφωσης και το νευρικό σύστημα ενός παιδιού καθορίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι, οι αρνητικές και θετικές εμπειρίες ενός παιδιού κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Το μέσο μέγεθος ενός νεογέννητου εγκεφάλου είναι περίπου το 1/4 του μεγέθους ενός εγκεφάλου ενηλίκου. Είναι ενδιαφέρον ότι το μέγεθος διπλασιάζεται τον πρώτο χρόνο γέννησης και συνεχίζει να αυξάνεται στο 80% περίπου του μεγέθους ενός ενήλικου εγκεφάλου μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Όταν ένα παιδί φτάσει τα πέντε χρόνια, ο εγκέφαλός του θα είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένος, σε ποσοστό 90% σε σύγκριση στον εγκέφαλο ενός ενήλικα.

Τα μωρά γεννιούνται με όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) που χρειάζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, αυτοί οι νευρώνες δεν μπορούν να δράσουν από μόνοι τους χωρίς να είναι συνδεδεμένοι. Αυτή η σύνδεση είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε, να επικοινωνούμε, να κινούμαστε και να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι. Επομένως, είναι σαφές πως τα χρόνια διαμόρφωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία αυτών των συνδέσεων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ανέφερε ότι η έκθεση των παιδιών σε αντιξοότητες όπως η σωματική κακοποίηση, η συναισθηματική παραμέληση, το κοινωνικοοικονομικό στρες και η καταστροφή της οικιακής ζωής στην ηλικία τους, μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, με συνέπειες που εκτείνονται σε όλη τους τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα παιδί εκτεθεί σε ένα χαρούμενο περιβάλλον και βιώσει την αγάπη κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών ετών, θα αναπτύξει υγιείς νευρώνες και θα ζήσει ευτυχισμένη ζωή.

Η σημασία του να τραγουδούν, να μιλάνε, να διαβάζουν και να παίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους από την πρώτη μέρα είναι επιτακτική. Δίνει στα παιδιά μια θετική άποψη για τον κόσμο γύρω τους και παρέχει ένα ασφαλές και περιποιητικό περιβάλλον.

Τέλος, τα παιδιά είναι προϊόν του περιβάλλοντός τους. Επομένως, για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν σωστά, πρέπει να εκτεθούν σε ένα θετικό περιβάλλον.


Σχετικά Άρθρα