ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις μύθοι και μία αλήθεια για την κατάθλιψη

03 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Όλοι κάτι έχουν να σάς συστήσουν και να σάς συμβουλεύσουν για να ξεπεράσετε την αδυναμία να νιώσετε χαρά αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο ένας ειδικός ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να σάς βοηθήσει... Αποφύγετε τους μύθους γύρω από την κατάστασή σας και ακολουθήστε το δρόμο της αλήθειας...

Μύθος πρώτος

Αν αρχίσετε να τρέφεστε υγιεινά και να γυμνάζεστε, θα γίνετε καλά! 

Η αλήθεια είναι ότι η υγιεινή διαβίωση και η κίνηση βοηθούν στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων αλλά αν έχετε εδραιωμένη κατάθλιψη, δεν θα νιώσετε καλύτερα επειδή φάγατε φρούτα και κάνατε έναν περίπατο.

Μύθος δεύτερος

Αν αρχίσετε να συζητάτε με τους φίλους σας το πρόβλημα και τα συναισθήματά σας, θα γίνετε καλά. 

Οι φίλοι είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου και η παρουσία τους κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ειδικό ψυχικής υγείας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις -παρά τις καλές τους προθέσεις- μπορεί να δώσουν και λάθος συμβουλές ως μη ειδικοί.

Μύθος τρίτος

Αν σταματήσεις να το σκέφτεσαι, σταματήσεις να το συζητάς, σταματήσεις να ασχολείσαι με το πρόβλημα, τότε αυτό θα εξαφανιστεί. 

Ο μύθος αυτός εννοείται ότι είναι 100% επικίνδυνος καθώς η κατάθλιψη είναι νόσος και δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς επαγγελματική στήριξη και φάρμακα. Αν βάλετε το κεφάλι στην ...άμμο σαν τον στρουθοκάμηλο, δεν θα βλέπετε το πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να υπάρχει.

Η αλήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία νόσος με συγκεκριμένα ψυχικά και εγκεφαλικά αίτια. Για να την αντιμετωπίσετε χρειάζεστε ψυχοθεραπεία και φάρμακα ανάλογα με την κατάστασή σας. Μόνο ειδικός ψυχικής υγείας, μπορεί να σάς βοηθήσει να την ξεπεράσετε.


Σχετικά Άρθρα