ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τόνωση της διάθεσης μέσω του φαγητού

07 Απριλίου 2022, 10:00

images

Είχατε έναν άσχημο χωρισμό, μια κακή μέρα στη δουλειά ή απλώς είστε πολύ εξαντλημένοι για να μαγειρέψετε; Συνήθως σε τέτοιες στιγμές λαχταράτε κάτι γρήγορο κι έτοιμο, όπως junk food ή ένα παγωτό.

"Η κατανάλωση παγωτού και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σάς κάνει να αισθάνεστε καλά επειδή στέλνει τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο", εξηγεί η Δρ Uma Naidoo, ψυχίατρος και διευθύντρια Διατροφικής και Μεταβολικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.  

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, μια ορμόνη που τονώνει τη διάθεση. Αλλά αυτό το καλό συναίσθημα μπορεί να γίνει εθιστικό, αναγκάζοντας το σώμα να λαχταράει τροφές που τελικά θα αλλάξουν τη διάθεση, καθώς αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ραφιναρισμένο αλεύρι ή κορεσμένα λίπη προκαλούν φλεγμονή, η οποία συνδέεται στενά με την κατάθλιψη.

«Μπορεί να έχετε ένα αρχικό θετικό συναίσθημα, αλλά οι γρήγορες τροφές είναι τελικά ενόχληση για τον εγκέφαλο», δήλωσε. Αντίθετα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη καταπολεμώντας τη φλεγμονή. Για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνονται, ο κίνδυνος για κατάθλιψη μειώνεται έως και 5%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 18 μελετών που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition το 2018.

Ωστόσο, καθώς οι σαλάτες δεν προκαλούν άμεση απόλαυση, οι άνθρωποι δεν τις συνδέουν με θετικές διαθέσεις. «Οι γιατροί δεν λένε, «φάε τα λαχανικά σου επειδή τελικά θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου». Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν από μόνοι τους το σκοπό της κατανάλωσης μιας πολύχρωμης σαλάτας», αναφέρει η Naidoo.

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι δεν αναζητούν υγιεινές τροφές για να βελτιώσουν τη διάθεση είναι ότι «δεν τρώνε απαραίτητα για την υγεία», δήλωσε ο Michel Lucas, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Laval University School of Medicine στο Κεμπέκ.

«Το φαγητό είναι μια κοινωνική πράξη και συνδέεται με την πολιτιστική και συναισθηματική μας μνήμη», τόνισε. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που πυροδοτούν τις παιδικές αναμνήσεις μπορούν να φέρουν παρηγοριά, είτε είναι καλές για το σώμα και την υγεία μας, είτε όχι... Συχνά ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι απόλαυση», πρόσθεσε ο Lucas, ο οποίος πρότεινε στους ανθρώπους να δοκιμάσουν να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία από φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα και να πειραματιστούν με το μαγείρεμα για να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και εμπειρίες, χρησιμοποιώντας μπαχαρικά που αναδεικνύουν τις φυσικές γεύσεις των τροφίμων.

«Πρέπει να έχουμε μια διαφορετική σχέση με το φαγητό που τρώμε», είπε. «Αν σας αρέσει το λεμόνι, το φρέσκο ξύσμα λεμονιού είναι εντελώς διαφορετικό από τη γεύση του επεξεργασμένου χυμού λεμονιού. Μείνετε μακριά από τα πάρα πολύ επεξεργασμένα».



Σχετικά Άρθρα