ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χιούμορ δείχνει έξυπνο άνθρωπο από πολύ νωρίς στη ζωή

16 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Anadolu σε 112 αγόρια και 105 κορίτσια ηλικίας 10 έως 12 ετών, έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν περισσότερο χιούμορ, είναι και τα πιο έξυπνα. Το χιούμορ, δήλωσε ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Δρ Ugur Sak, "θα πρέπει να εκλαμβάνεται από γονείς και δασκάλους ως ένας δείκτης ευφυΐας".

Η σχέση νοημοσύνης και αίσθησης του χιούμορ διερευνήθηκε μέσα από την ικανότητα των παιδιών να προσθέσουν «έξυπνα» λεκτικά σχήματα σε δέκα σενάρια κόμικς, εντελώς κενά ή εν μέρει συμπληρωμένα. Μια επταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από δύο ακαδημαϊκούς με εδειδίκευση στo χιούμορ και πέντε δημιουργούς κόμικς, βαθμολόγησε τις προσπάθειες με 1 έως 5 βαθμούς για τη συνάφεια των διαλόγων με την εικόνα και για το πόσο αστεία ήταν. Συνολικά, κάθε παιδί μπορούσε να συγκεντρώσει έως 100 βαθμούς.

Πριν από τη διαδικασία, τα παιδιά έκαναν τεστ IQ σύμφωνα με την τουρκική Κλίµακα Νοημοσύνης Anadolu-Sak, για την οποία η μέση ευφυΐα για τα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ 85 και 115. Από το σύνολο 217 παιδιών, 8% πέτυχε σκορ κάτω από τον δείκτη μέσης ευφυίας και 15% τον ξεπέρασε ενώ 17% των παιδιών ταξινομήθηκε ως «εξαιρετικά έξυπνο». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά εξαιρετικής ευφυΐας συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 92 βαθμούς έναντι των 54 για τα παιδιά χαμηλότερης νοημοσύνης, ενώ ο μέσος όρος ήταν οι 78 βαθμοί.


Σχετικά Άρθρα