ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τσάϊ προστατεύει τους ηλικιωμένους από την κατάθλιψη

20 Ιανουαρίου 2020, 07:15

images

Μία νέα έρευνα συνδέει την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού, με την προστασία των ηλικιωμένων από την κατάθλιψη. Και δεδομένου ότι τα ποσοστά κατάθλιψης ειδικά στις γυναίκες μετά τα 60 χρόνια, αλλά και στους άνδρες, είναι σταθερά πολύ υψηλά στις αναπτυγμένες χώρες (το 7% παρουσιάζει σοβαρή μορφή και πολλοί ακόμα πιο ήπια συμπτώματα), δίνει ελπίδα φυσικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως βεβαιώνουν ερευνητές από το National University of Singapore (NUS) και το Fudan University στη Shanghai, στην μεγάλη μελέτη τους που δημοσίευσαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης BMC Geriatrics, δεν υπάρχει ακόμα η τελική επιστημονική απόδειξη για την προστατευτική δράση του τσαγιού, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρές και πειραματικά επαναλαμβανόμενες ενδείξεις. Υπάρχουν δηλαδή πολλά στοιχεία που τους δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τσάϊ έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Άλλωστε, άλλη έρευνα του NUS που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στην επιθεώρηση Aging απέδειξε ότι το τσάϊ δρα σε συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου διατηρώντας τα υγιή και λειτουργικά καθώς περνάμε στη τρίτη ηλικία. Κι όπως είχε σχολιάσει τότε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Junhua Li, "αποδείξαμε ότι υπάρχει αντιγηραντική δράση στο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου".

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι επικεφαλής ερευνητές Δρ Feng Qiushi και Δρ Shen Ke δεν ρώτησαν τους 13.000 συμμετέχοντες ηλικίας 65 με 80 ετών, απλά αν πίνουν και πόσο συχνά τσάϊ στην παρούσα φάση, αλλά αναζήτησαν την σχέση τους με την συνήθεια αυτή από τα 60 τους χρόνια και μετά. Τους ρώτησαν δηλαδή αν έπιναν από νεότεροι τσάϊ, πιο είδος, κάθε πότε, αν σε κάποιες φάσεις σταμάτησαν να πίνουν τσάϊ και μετά ξανάρχισαν, και άλλα παρόμοια.

Όπως αποδείχτηκε από την συγκεκριμένη έρευνα, όσοι έπιναν καθημερινά τσάϊ από τα 60 τους και μετά, είχαν σε γενικές γραμμές καλύτερη ψυχική υγεία και ελάχιστοι παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα κατάθλιψης.

Άλλοι παράγοντες που φάνηκε να συντελούν σε αυτό είναι η ζωή στην όλη, η ύπαρξη συντρόφου, η υψηλότερη μόρφωση και οι κοινωνικές σχέσεις. Επίσης φάνηκε και σε αυτήν την έρευνα ότι οι άνδρες κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη σε σχέση με τις γυναίκες.


Σχετικά Άρθρα