ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το συναίσθημα κατευθύνει τις επιλογές μας

30 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Η μελέτη The Way You Make Me Feel των Noah Eisenkraft και Hillary Anger Elfenbein συνέβαλε στην ανάδειξη του ρόλου της συναισθηματικής αύρας κάποιου στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρόκειται για συναισθήματα που προκαλεί κάποιος στα άτομα του περιβάλλοντός του και τα οποία μελετήθηκαν σε 48 ομάδες συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα που καθόρισαν την αίσθηση που αφήνει ένα άτομο στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές όσων συμμετείχαν στην κοινωνική αλληλεπίδραση, έδειξαν ότι πιο θετική συναισθηματική παρουσία συνδέθηκε με μεγαλύτερη δημοφιλία, ενώ η αρνητική συναισθηματική παρουσία με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όχι όμως και με αντίστοιχα αισθήματα ευχαρίστησης από τον περίγυρο.

Η μελέτη έδειξε ότι τα αισθήματα που προκαλούμε στους άλλους μέσω της συναισθηματικής μας παρουσίας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει πολλά, διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς όπως ένδειξη θέρμης ή κυριαρχίας καθώς και λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία.

Ομοίως, μια μελέτη του 2015 με 40 συμμετέχοντες σχετικά με το πώς η συναισθηματική παρουσία επηρεάζει το ερωτικό ενδιαφέρον, έδειξε ότι από τα έξι ή επτά άτομα του αντίθετου φύλου που συνάντησαν σε ραντεβού στο πλαίσιο του πειράματος, δήλωσαν ενδιαφέρον για νέα συνάντηση με όσους είχαν εντονότερη θετική συναισθηματική παρουσία. Δηλαδή, η πρόκληση θετικών αισθημάτων ανάγεται σε νούμερο 1 στρατηγική του σωστού φλερτ.


Σχετικά Άρθρα