ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το στρες δεν μας αφήνει να ξεπεράσουμε τις ιώσεις

04 Δεκεμβρίου 2019, 07:05

images

Έρευνα από την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, στην οποία μελετήθηκαν δύο ομάδες ατόμων οι οποίοι εκτέθηκαν εθελοντικά στον ιό του απλού κρυολογήματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που είχε εκτεθεί σε χρόνιο στρες είχε σημαντικά μεγαλύτερη νοσηρότητα.

Το χρόνιο στρες προκαλεί αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που εμποδίζει τον περιορισμό των φλεγμονών δρώντας με έναν περίπλοκο μηχανισμό στο έντερο. "Στρες" εξάλλου δεν συμβαίνει μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και σε διατροφικό αφού οι μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα με άστατα γεύματα και εναλλαγή νηστείας- υπερφαγίας, παθαίνουμε υπογλυκαιμίες που εναλλάσσονται με υπεργλυκαιμίες και φτάνουμε στο σημείο να κινδυνεύουμε μελλοντικά να αναπτύξουμε αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση της κορτιζόλης και των ορμονών του στρες.

Ως εκ τούτου, για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα μια ίωση, οι ειδικοί συστήνουν ξεκούραση στο σπίτι, τακτικά μικρά γεύματα, ασκήσεις χαλάρωσης όπως είναι οι βαθιές αναπνοές και οι ήπιες ασκήσεις γιόγκα, η χαλαρή μουσική, η ενασχόληση με ένα χαλαρωτικό χόμπι, όπως είναι στις γυναίκες το πλέξιμο- και γενικά με προσπάθειες να ξεφύγουμε έστω για λίγα 24ωρα από τα άγχη και τις έννοιες της καθημερινότητας.

Σε επίπεδο διατροφής είναι χρήσιμο να προτιμάμε τροφές ωμές και φρέσκες χωρίς πολλά λιπαρά που θα μας δημιουργήσουν φούσκωμα και δυσπεψία, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Είναι γνωστό επίσης ότι οι ζεστές σούπες -ειδικά η κοτόσουπα- αλλά και άλλες χωρίς πολλά λιπαρά αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, μας βοηθούν πολύ να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα τις ιώσεις.

Είναι σημαντικό εξάλλου, για να περιοριστεί το στρες να αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση καφεϊνης και τείνης και άρα να μην πίνουμε πολύ καφέ, τσάϊ και αναψυκτικά τύπου cola. Τα υπόλοιπα αφεψήματα, όπως είναι το χαμομήλι και το τίλιο είναι προτιμότερα.


Σχετικά Άρθρα