ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μοντέλο Emily Ratajkowski μιλά για τους κινδύνους «ειδωλοποίησης»

12 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Στη νέα συλλογή δοκιμίων της Emily Ratajkowski, «My Body», η ιστορία της Audrey Munson, της έφηβης που ονομάστηκε «το πρώτο σούπερ μόντελ της Αμερικής», μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της ειδωλοποίησης. Έχοντας ποζάρει για μερικούς από τους πιο σπουδαίους γλύπτες των αρχών του 20ου αιώνα, γλυπτά που απεικονίζουν τη Munson μπορούν να εντοπιστούν σήμερα σε πάρκα, πλατείες και πολιτειακές πρωτεύουσες σε όλη την Αμερική. Ωστόσο, παρότι αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες, η ίδια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το 1922, σε ηλικία 28 ετών, και διακομίστηκε σε ψυχιατρείο στα 39 της, όπου πέρασε τις τελευταίες 6 δεκαετίες η ζωή της.

«Υποθέτω ότι αυτός είναι ο κύκλος ζωής μιας μούσας», γράφει η Ratajkowski στο «Men Like You», 1 από τα 12 δοκίμια της συλλογής. «Γίνεστε αναγνωρίσιμοι, απαθανατίζεστε για την τέχνη, για την οποία δεν πληρώνεστε ποτέ και πεθάνετε στην αφάνεια».

Η Ratajkowski μπορεί να απέχει πολύ από την αφάνεια, αλλά εξακολουθεί να μοιάζει με μούσα. Τα ομοιώματά της έχουν αποτελέσει αντικείμενα διαφήμισης για οποιοδήποτε προϊόν, από μπέργκερ μέχρι αυτοκίνητα Buick. Με περισσότερους από 28 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, η Ratajkowski έχει παρουσιαστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως σύμβολο του σεξ της γενιάς μας – γι' αυτό οι προβληματισμοί της για την αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση είναι τόσο έντονοι.

«Όταν έγραφα, πραγματικά δεν σκέφτηκα να το δημοσιεύσω», είπε στο CNN Style, «γιατί ήταν ένας από τους μόνους τρόπους με τους οποίους μπορούσα να είμαι πραγματικά ευάλωτη και ειλικρινής».

Τέλος, το βιβλίο περιγράφει πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της καριέρας της, γεγονότα για τα οποία δούλεψε πολύ με τον εαυτό της πριν από την έκδοση του βιβλίου. «Πραγματικά πρόσεχα τι επέλεξα να συμπεριλάβω και γιατί», είπε. «Ο λόγος που έγραψα για αυτές τις εμπειρίες δεν ήταν ότι (σκεφτόμουν πως) «θα γράψω μια λίστα με τις στιγμές στις οποίες έχω δεχτεί σεξουαλική επίθεση». 

Ήταν κάτι περισσότερο, αφήστε με να επιστρέψω στις στιγμές για τις οποίες νιώθω πολλή ντροπή γύρω μου, που νιώθω πραγματικά περίεργα συναισθήματα γύρω μου και με ενδιαφέρει να εξερευνήσω το γιατί».

Σχετικά Άρθρα