ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το gaming μπορεί να συμβάλει στα προγράμματα απεξάρτησης

14 Απριλίου 2022, 16:00

images

Οι ερευνητές που αναπτύσσουν θεραπείες για τον εθισμό στρέφονται στην εικονική πραγματικότητα και τα παιχνίδια για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν την έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων και να μειώσουν τα ποσοστά υποτροπής.

Σε ένα εργαστήριο στο Βερολίνο της Γερμανίας, υγιείς ηλικιωμένοι συμμετέχουν σε μια προσομοίωση ταξιδιού κρουαζιέρας που ονομάζεται Schiff Ahoi! Εφοδιασμένοι με μια συσκευή tablet, πρέπει να μεταφέρουν γρήγορα εικονικά τα τρόφιμα από τον μπουφέ του πλοίου σε ένα πιάτο πριν εξαφανιστούν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα είδη που τους έχει δοθεί εντολή να μη μεταφέρουν. Ανάλογα με την απόδοση των συμμετεχόντων, το πλοίο μπορεί να ταξιδέψει σε μεσογειακούς προορισμούς, όπου οι παίκτες μπορούν να συλλέξουν εικονικές καρτ ποστάλ.

Τέτοια παιχνίδια μπορεί να κρύβουν το κλειδί για την εύρεση καινοτόμων τρόπων για αποφυγή των προγραμμάτων απεξάρτησης σε άτομα με εθισμούς ή παρορμητικές συμπεριφορές. Από τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών έως το κάπνισμα, τον τζόγο και τις διαταραχές που σχετίζονται με την τροφή, αυτές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν και υπάρχει σημαντική πιθανότητα υποτροπής, ακόμη και όταν εφαρμόζονται θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία.

Στη μελέτη, με επικεφαλής τη Simone Kühn, κύρια ερευνήτρια και νευροεπιστήμονας στο UKE και στο Max Planck Institute for Human Development στο Βερολίνο, μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων εκπαιδεύτηκε παίζοντας το Ship Ahoy! για περίπου 15 λεπτά καθημερινά για δύο μήνες.

Οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση, όπως αποδείχθηκε, έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις ομάδες ελέγχου σε μια κλασική εργασία που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πατήσουν κουμπιά ως απόκριση στην κατεύθυνση ενός βέλους, αλλά να αποκρύψουν αυτήν την αντίδραση, όταν το βέλος έγινε κόκκινο. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας υποδεικνύουν δυνατότητες μεταφοράς του αυτοελέγχου σε άλλες καταστάσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου με χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) που έγιναν μετά τη βροχή ανακάλυψαν αύξηση του πάχους μιας προμετωπιαίας περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως δεξιά κάτω μετωπιαία έλικα. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι αυτό συνδέεται με ανασταλτικές αποκρίσεις.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι δυνατό να τροποποιήσουμε την ανασταλτική μας συμπεριφορά», είπε η Δρ Leonie Ascone Michelis, μεταδιδακτορική κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf (UKE) στη Γερμανία. «Το ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό»!



Σχετικά Άρθρα