ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ενδιαφέρον για την τέχνη συνδέεται με τη μακροζωία

04 Μαΐου 2020, 10:00

images

Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι οι άνθρωποι που έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα εκτός από το να ζουν καλύτερα ζουν και περισσότερο. Τη γνώση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό British Medical Journal από την ομάδα της Daisy Fancourt που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

Στην μελέτη περιελήφθησαν 6710 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (μέση ηλικία 65,9 ετών, 53,6% γυναίκες) των οποίων είχαν καταγραφεί διάφορες παράμετροι του τρόπου ζωής κατά το διάστημα 2004-5. Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους αφορούσαν την συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία κλπ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα 12-14 ετών. 

Η ανάλυση έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Η ομάδα αυτών που συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σπάνια βάση (μία ή δύο φορές το χρόνο) είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν ποτέ. Άτομα που ασχολήθηκαν με πολιτιστικές δραστηριότητες σε συχνή βάση (κάθε λίγους μήνες ή περισσότερο) είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από άλλες δημογραφικές, ή κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους.

Ενώ μέχρι τώρα ήταν καταξιωμένη η θέση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σαν μέσο πρόληψης και θεραπείας ψυχικών και νοητικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της άνοιας, κλπ  η αξία των τεχνών στην παράταση της επιβίωσης δεν είχε ποτέ αποδειχθεί.

Η μελέτη αυτή πέρα από το καθαρά επιστημονικό της κομμάτι, μάς υπενθυμίζει τις πολλές ευχάριστες πλευρές της ζωής, τις οποίες αξίζει να αναζητήσουμε για να περνάμε καλύτερα και γιατί όχι και για να ζήσουμε περισσότερο.


Σχετικά Άρθρα