ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το διάβασμα για ευχαρίστηση στην παιδική ηλικία συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις

24 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν για ευχαρίστηση νωρίς στη ζωή τους, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ και να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία όταν μπαίνουν στην εφηβεία, σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερους από 10.000 εφήβους στις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Medicine, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα διαπίστωσαν ότι οι 12 ώρες την εβδομάδα ήταν η βέλτιστη ποσότητα ανάγνωσης και ότι αυτό συνδέεται με βελτιωμένη δομή του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ευρημάτων.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα, εξέτασαν δεδομένα από την ομάδα Εφηβικών Εγκεφάλων και Γνωστικής Ανάπτυξης (ABCD) στις ΗΠΑ, η οποία στρατολόγησε περισσότερους από 10.000 νέους εφήβους.

Η ομάδα ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, από κλινικές συνεντεύξεις, γνωστικά τεστ, νοητικές και συμπεριφορικές αξιολογήσεις και σαρώσεις εγκεφάλου, συγκρίνοντας νέους που άρχισαν να διαβάζουν για ευχαρίστηση σε σχετικά μικρή ηλικία (μεταξύ 2 και 9 ετών) με αυτούς που άρχισαν να διαβάζουν αργότερα ή καθόλου. Οι αναλύσεις έλεγξαν πολλούς σημαντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Από τους 10.243 συμμετέχοντες, λίγο λιγότεροι από τους μισούς (48%) είχαν ελάχιστη εμπειρία ανάγνωσης για ευχαρίστηση ή ξεκίνησαν το διάβασμα αργότερα στην παιδική τους ηλικία. Οι υπόλοιποι μισοί είχαν περάσει από 3 έως 10 χρόνια διαβάζοντας για ευχαρίστηση.

Η ομάδα βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ανάγνωσης για ευχαρίστηση στη νεαρή ηλικία και της θετικής επίδοσης σε γνωστικά τεστ στην εφηβεία, που υπολόγισαν παράγοντες όπως η λεκτική μάθηση, η μνήμη και η ανάπτυξη του λόγου και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα στο σχολείο.

Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης καλύτερη ψυχική ευεξία, όπως αξιολογήθηκε μέσω της χρήσης μιας σειράς από κλινικές βαθμολογίες και αναφορές από γονείς και δασκάλους, εμφανίζοντας λιγότερα σημάδια άγχους και κατάθλιψης, καθώς και βελτιωμένη προσοχή και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα και παραβίαση κανόνων.

Τέλος, τα παιδιά που άρχισαν να διαβάζουν για ευχαρίστηση νωρίτερα έτειναν να περνούν λιγότερο χρόνο στην οθόνη –για παράδειγμα βλέποντας τηλεόραση, στο smartphone ή το tablet τους– κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα στην εφηβεία τους, και είχαν την τάση να κοιμούνται περισσότερο.



Σχετικά Άρθρα