ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 25% των νέων έχει ψυχολογική εξάρτηση από το κινητό του

06 Δεκεμβρίου 2019, 07:05

images

Όπως αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες, ο ένας στους τέσσερις νέους είναι εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο. Τα ευρήματα προκύπτουν από διεθνή μελέτη ψυχιάτρων, τονίζοντας ότι όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, εκδηλώσει συμπτώματα πανικού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ. Σαμάνθα Σον, επισημαίνουν στο «BMC Psychiatry», ότι έκαναν μετα-ανάλυση 41 παλαιότερων ερευνών που αφορούσαν 42.000 νέους ως 20 ετών και όπως φάνηκε, το 23% δεν μπορεί να ελέγξει το χρόνο που περνά με το κινητό στα χέρια. Οι νέοι εξάλλου δεν ελέγχουν το χρόνο που περνούν με το τηλέφωνο τους σε βάρος άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως οι σπουδές και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Και έτσι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, αϋπνία έχει η μειωμένη απόδοση στις σπουδές και την εργασία τους.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους, ενώ οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα τους», δήλωσε η ερευνήτρια κ. Νικολά Καλκ.

Και συνεχίζει: «Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones».

Σχετικά Άρθρα