ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και σε ποια περίπτωση εμφανίστηκε

30 Μαΐου 2022, 09:00

images

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται από φραγμένες αρτηρίες που διακόπτουν την φυσιολογική παροχή αίματος στην καρδιά. Τα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς (Broken Heart Syndrome), από την άλλη πλευρά, απελευθερώνουν ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη, που εμποδίζουν την καρδιά τους από το να συστέλλεται σωστά. Η κατάσταση είναι επίσημα γνωστή ως καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο...

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς σε περίπου 2% των ασθενών με ύποπτα καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland. Συχνά, εμφανίζεται λίγο μετά από ένα αγχωτικό γεγονός όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, η εμφάνιση οικονομικών προβλημάτων ή ο απροσδόκητος θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από ένα θετικό, συναισθηματικά φορτισμένο γεγονός, όπως ένα πάρτι - έκπληξη ή μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως η ακραία άσκηση. «Γενικά, όταν εμφανίζεται το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, είναι σε συνέχεια ενός ακραίου στρεσογόνου παράγοντα», δήλωσε ο Δρ Deepak Bhatt, καρδιολόγος στο Brigham and Women's Hospital.

Αφορά δε κατά πάσα πιθανότητα το σύζυγο της δασκάλας που έπεσε νεκρή από τις σφαίρες του 18χρονου στις ΗΠΑ που σκότωσε 19 άτομα εισβάλλοντας σε Δημοτικό σχολείο την περασμένη εβδομάδα. Ο σύζυγος της μίας δολοφονημένης δασκάλας δεν άντεξε το σοκ και εξέπνευσε την επόμενη ημέρα.

Η ασυνήθιστη δυσφορία στο στήθος ή η δύσπνοια μετά από ένα αγχωτικό γεγονός μπορεί να είναι ένδειξη συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, αλλά δεν υπάρχουν πάντα προειδοποιητικά σημάδια, είπε ο Bhatt.

Το σύνδρομο μοιάζει με ένα τυπικό έμφραγμα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί χρησιμοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις για να διακρίνουν μεταξύ των δύο και να καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών.

"Στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, δεν υπάρχουν φραγμένες αρτηρίες, επομένως θα μπορούσατε να διαχειριστείτε το άτομο με φάρμακα", δήλωσε ο Bhatt.

Η πάθηση είναι πιο συχνή σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Μάλιστα, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το 88% των περιπτώσεων συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς σε μια μελέτη του 2021. Ενώ μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι οι αγχώδεις διαταραχές ήταν πιο διαδεδομένες σε ασθενείς με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, παρά σε υγιείς ανθρώπους.

Περίπου το 1% των ατόμων με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς πεθαίνουν τελικά από αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική του Cleveland, ενώ πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μέσα σε περίπου ένα μήνα και δεν έχουν μακροχρόνια καρδιακή βλάβη.

Η Δρ Harmony Reynolds, καρδιολόγος στο NYU Langone, ανέφερε ότι δεν υπάρχει γνωστή μέθοδος για την πρόληψη του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς. Αλλά είναι πάντα σημαντικό να διατηρούμε καλή σωματική και ψυχική υγεία, ακόμη και μετά από ένα αρκετά δυσάρεστο γεγονός, για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Είναι ακόμα σημαντικό να προσπαθείτε να τρώτε σωστά, να προσπαθείτε να κοιμάστε αρκετά και να κρατάτε το άγχος υπό έλεγχο στο μέτρο του δυνατού, ζητώντας βοήθεια αν χρειαστεί», είπε καταληκτικά ο Bhatt.



Σχετικά Άρθρα