ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το μετατραυματικό στρες και πώς αντιμετωπίζεται

25 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Εκτός από τις αγχώδεις διαταραχές υπάρχει η κατηγορία διαταραχών που αναπτύσσονται στον άνθρωπο μετά το βίωμα μιας τραυματικής εμπειρίας που ονομάζεται Διαταραχή Μετατραυματικου Στρες (Post Traumatic Stress Disorder, PTSD). 

Η κατάσταση πυροδοτείται από ένας αρνητικό και σοκαριστικό για το άτομο γεγονός που μπορεί να είναι από μία ληστεία κι ένα φυσικό φαινόμενο ως μια σεξουαλική επίθεση ή τον αιφνίδιο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν ένα διάστημα θρηνώντας και ενθυμούμενοι και τρόμο τα αρνητικά αυτά γεγονότα και μετά θα ηρεμήσουν, ένα περίπου 10% του γενικού πληθυσμού θα τα μετουσιώσει σε μετατραυματικό στρες και φοβίες...

Ιστορικά, το PTSD διεγνώσθη για πρώτη φορά στους βετεράνους του πολέμου του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ως «σοκ βομβαρδισμού» ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ονόμαζαν «νευρικό σοκ». Σήμερα οι ψυχολόγοι ξεχωρίζουν τέσσερις κατηγορίες συμπτωμάτων σύμφωνα με την κλίμακα ταξινόμησης ψυχικών διαταραχών:

Συμπτώματα αποφυγής, συμπτώματα επαναβίωσης, συμπτώματα υπερδιέγερσης και συμπτώματα αρνητικής διάθεσης και σκέψης. 

Στην μετατραυματική διαταραχή λοιπόν τα συμπτώματα όχι απλά δεν υποχωρούν με τον χρόνο αλλά γίνονται ακόμα πιο έντονα και επίπονα με αποτέλεσμα τελικά να εμποδίζουν τον άνθρωπο να απολαμβάνει την ζωή του. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από PTSD υπέστησαν μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο τους που σχετίζονται με διαταραχές όρεξης – κορεσμού, δίψας, κόπωσης, υπνηλίας, απώλειας της libido και άλλα.

Χρειάζεται ως εκ τούτου οπωσδήποτε ψυχολογική παρέμβαση για να μπορέσει το άτομο να κερδίσει πίσω τον παλιό εαυτό και την ζωή του.

ΠΗΓΗ

American Psychiatric Association

Σχετικά Άρθρα