ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

01 Μαρτίου 2021, 16:00

images

Οι κρίσεις πανικού παρουσιάζονται περισσότερο σε νέους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 15-45 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισής τους φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Όταν συμβαίνουν, το άτομο βιώνει  κατάσταση αντικειμενικού κινδύνου παρουσιάζοντας ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, πόνο ή δυσφορία στο στήθος, ναυτία, ζάλη, ή και μούδιασμα στα άκρα ακόμα και έντονο φόβο θανάτου ή μια αίσθηση ότι επέρχεται απώλεια ελέγχου.

Η κρίση αυτή δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή και μπορεί να συμβεί ως μεμονωμένο περιστατικό ή να επαναληφθεί πολλές φορές στην ζωή του ατόμου. Όταν η συχνότητα εμφάνισης είναι πιο έντονη ενδέχεται να επηρεάσει τη γενικότερη λειτουργικότητα του ανθρώπου. Και οι ειδικοί συστήνουν να μην φτάνει κάποιος σε αυτήν την κατάσταση αλλά πολύ νωρίτερα (από την πρώτη ή δεύτερη φορά που θα βιώσει την κρίση) να ζητήσει βοήθεια.

Ένα άλλο θέμα σημαντικό που συνεκτιμούν οι ψυχολόγοι είναι η ένταση και η διάρκεια της κρίσης πανικού, που αν διαρκεί μόνο λίγα λεπτά δεν είναι πραγματικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά αν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά, μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο αν οδηγεί, αν βρίσκεται στο δρόμο μόνος κλπ...

Ακόμα και στην περίπτωση που επαναληφθούν οι κρίσεις πανικού σε έναν άνθρωπο, θα πρέπει να θυμάται ότι οι ειδικοί Ψυχικής Υγείας μπορούν να τον βοηθήσουν να διαχειριστεί σε πολύ σύντομο χρόνο τα συμπτώματα που τον απασχολούν και να μάθει πώς να διαχειριστεί ενδεχόμενες τέτοιες κρίσεις στο μέλλον. Η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η Συμπεριφοριστική-Γνωστική κατεύθυνση έχει αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά βοηθητική για τις κρίσεις πανικού και γενικότερα για τις αγχώδεις διαταραχές ενώ υπάρχουν και φαρμακευτικές αγωγές για σοβαρές περιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα