ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η υπερφαντασία και πώς διαπιστώνεται η ύπαρξή της

08 Μαΐου 2024, 10:00

images

Έρευνα που στοχεύει να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν έντονη οπτική απεικόνιση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της δημιουργικότητας και ορισμένων ψυχικών διαταραχών. Ο Francis Galton– ευρύτερα γνωστός ως «πατέρας της ευγονικής» – ήταν ο πρώτος επιστήμονας που αναγνώρισε την τεράστια ποικιλία στην οπτική εικόνα των ανθρώπων. Το 1880, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τον «φωτισμό, τον ορισμό και τον χρωματισμό του τραπεζιού όπου κάθισαν σήμερα το πρωί». Μερικοί άνθρωποι ανέφεραν ότι ήταν εντελώς ανίκανοι να παράγουν μια εικόνα στο μυαλό τους, ενώ άλλοι - συμπεριλαμβανομένου του Κάρολου Δαρβίνου - μπορούσαν να το οπτικοποιήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια.

«Μερικά αντικείμενα είναι αρκετά καθορισμένα. Μια φέτα κρύο βοδινό, μερικά σταφύλια και ένα αχλάδι, η κατάσταση του πιάτου μου όταν τελείωσα και μερικά άλλα αντικείμενα είναι τόσο διακριτά σαν να είχα φωτογραφίες μπροστά μου», έγραψε ο Δαρβίνος στον Galton.

Όπως μεταδίδει το The Guardian, τα τελευταία 5 χρόνια, το ενδιαφέρον για την υπερφαντασία, όπως ονομάζεται το φαινόμενο, έχει αρχίσει να αυξάνεται και είναι πλέον ένας ακμάζων τομέας έρευνας.

Για να προσδιορίσουν σε ποιο σημείο του φάσματος βρίσκονται τα άτομα, οι ερευνητές χρησιμοποιούν συχνά το ερωτηματολόγιο Vividness of Visual Imagery Questionnaire (VVIQ), το οποίο ζητά από τους συμμετέχοντες να οραματιστούν μια σειρά από 16 σενάρια, όπως «ο ήλιος που ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα σε έναν μουντό ουρανό» και στη συνέχεια αναφέρουν στο επίπεδο της λεπτομέρειας που «βλέπουν» σε μια κλίμακα. 

Όταν φαντάζεστε εκείνη την ανατολή, ποια από τις παρακάτω δηλώσεις περιγράφει καλύτερα την εμπειρία σας;

1. Δεν υπάρχει καθόλου εικόνα, «ξέρετε» μόνο ότι σκέφτεστε το αντικείμενο.

2. Αόριστη και αμυδρή εικόνα.

3. Μετρίως καθαρή και ζωηρή εικόνα.

4. Καθαρή και αρκετά ζωντανή εικόνα.

5. Τελείως καθαρή εικόνα και τόσο ζωντανή όσο η πραγματικότητα.

Η τελική βαθμολογία είναι το άθροισμα και των 16 απαντήσεων, με μέγιστο όριο τους 80 βαθμούς. Σε μεγάλες έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι σημειώνουν βαθμολογιές περίπου 55 έως 60 . Περίπου το 1%, σημειώνει μόλις 16 βαθμούς. Αυτά τα άτομα θεωρούνται ότι έχουν ακραία αφαντασία. Το 3%, εν τω μεταξύ, επιτυγχάνει τέλεια βαθμολογία 80, που είναι ακραία υπερφαντασία.

Το VVIQ είναι ένα σχετικά αμβλύ εργαλείο, αλλά η Reshanne Reeder, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, έχει τώρα πραγματοποιήσει μια σειρά από εις βάθος συνεντεύξεις με υπερφανταστικούς ανθρώπους. «Καθώς τους μιλάς, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι αυτή είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από την εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων», σημειώνει. «Είναι εξαιρετικά καθηλωτικό και οι εικόνες τους τους επηρεάζουν πολύ συναισθηματικά».

Προς το παρόν, η Reeder ελπίζει ότι η πληρέστερη κατανόηση της υπερφαντασίας θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους. «Είναι μια δεξιότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί», προτείνει.

Σχετικά Άρθρα