ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας και πώς αντιμετωπίζεται

01 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σωματική δυσμορφία, με τη διαταραχή αυτή να επηρεάζει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης των ΗΠΑ.

Η ασυμφωνία μεταξύ του πώς κάποιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και του πώς τον βλέπουν οι άλλοι, είναι το βασικό χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σωματικής δυσμορφίας. Γνωστή και ως σωματική δυσμορφική διαταραχή, «χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με ένα φανταστικό ελάττωμα στη σωματική εμφάνιση ή έντονα υπερβολική ανησυχία για μια ελαφρά σωματική ανωμαλία», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται στην εφηβεία, όταν το σώμα αρχίζει να αλλάζει δραστικά. Το πώς μοιάζουν πραγματικά οι άνθρωποι - ή πόσο ελκυστικοί είναι - συχνά δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

«Δεν μιλάμε για την περίπτωση που το άτομο είχε κάτι, όπως μια πολύ ορατή ουλή ή άλλη σωματικά αισθητή παραμόρφωση», δήλωσε η Ramani Durvasula, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας με έδρα την Καλιφόρνια.

«Το άτομο απασχολείται, σχεδόν ακόμη και εμμονικά, από ένα μικρό φυσικό χαρακτηριστικό. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό ψεγάδι, ένα μικρό χτύπημα στη μύτη τους, ένα δόντι που είναι λίγο εκτός γραμμής, αλλά δεν θα ήταν αντιληπτό στους άλλους ανθρώπους», προσέθεσε. «Ποτέ δεν είναι αρκετά καλό… Και αυτό θα κυριεύσει βασικά τη ζωή τους».

Οι επιπτώσεις της σωματικής δυσμορφίας μπορούν να επεκταθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής - κοινωνικές, επαγγελματικές και οικονομικές - ειδικά εάν η διαταραχή επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Η σωματική δυσμορφία δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι μια «δύσκολη κλινική κατάσταση» στη διαχείριση, επειδή «είναι ένα μοτίβο που είναι πολύ ανθεκτικό στις αλλαγές», είπε η Durvasula. Υπάρχουν όμως κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη σωματική δυσμορφία, δοκιμάστε να συνεργαστείτε με κάποιον που έχει εξειδίκευση στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή στις διατροφικές διαταραχές, κατέληξε η Durvasula.



Σχετικά Άρθρα