ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η διαταραχή παρατεταμένης θλίψης

23 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Η διαταραχή παρατεταμένης θλίψης αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως πάθηση ψυχικής υγείας από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA). Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται όταν κάποιος βιώνει εκτεταμένα και έντονα συναισθήματα θλίψης μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πένθος μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο και να αρχίσει να προκαλεί διαταραχές στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ατόμου. Η διαταραχή παρατεταμένης θλίψης προστέθηκε στο «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edition (DSM-5)», ένα εγχειρίδιο που περιλαμβάνει πρότυπα για την αξιολόγηση και τη διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Η επίσημη αναγνώριση της διαταραχής θα βοηθήσει τους επαγγελματίες γιατρούς να ενημερωθούν σωστά για την παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα θα είναι ένα στήριγμα για τους ερευνητές, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την έρευνα της πάθησης.

«Επειδή πολλοί από εμάς ζούμε σε μια κοινωνία με επίκεντρο τη διάγνωση, η προσθήκη παρατεταμένης θλίψης θα επιτρέψει σε όσους τη βιώνουν να αισθάνονται πιο επικυρωμένα στα συναισθήματά τους. Θα βοηθήσει τους θεραπευτές και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επειδή οι αξιώσεις ασφάλισης μπορούν να επαληθευτούν πιο εύκολα γύρω από εμπειρίες που σχετίζονται με τη θλίψη», δήλωσε η Kassondra Glenn , LMSW, αδειούχος ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος στο Prosperity Haven Treatment Center.

Τι είναι, λοιπόν, η παρατεταμένη διαταραχή θλίψης;

Η θλίψη είναι ένα κοινό, φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και μια φυσική αντίδραση στην απώλεια. Επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, είπε η Christina Nolan, ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στους  ενήλικες οι οποίοι βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και δύσκολες αλλαγές στη ζωή τους.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε, να κάνετε κανονικές δραστηριότητες ή να διαταραχθεί ο ύπνος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν έντονα κύματα διαφορετικών συναισθημάτων ή να αισθάνεστε έντονα καταβεβλημένοι», δήλωσε.

Το πένθος συνήθως υποχωρεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να βιώνουν τα συμπτώματα της θλίψης και να αναπτύξουν παρατεταμένη διαταραχή θλίψης. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δουν μια πτώση στη σωματική, συναισθηματική ή πνευματική υγεία, συμπλήρωσε ο Nolan.

Τέλος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, τα συμπτώματα της παρατεταμένης διαταραχής θλίψης περιλαμβάνουν συναισθηματικό μούδιασμα, έντονο συναισθηματικό πόνο και μοναξιά, διαταραχή ταυτότητας και δυσπιστία για το θάνατο του ατόμου.


Σχετικά Άρθρα