ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η αντικειμενοποίηση;

21 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Πολύ συχνά μειώνουμε άλλους ανθρώπους, περιορίζοντάς τους σε ένα ή δύο χαρακτηριστικά όπως η φυσική ομορφιά, τα χρήματα ή η δύναμη. Αυτό ονομάζεται αντικειμενοποίηση. Οι διασημότητες συχνά μιλούν για το πόσο τρομερό είναι να αντικειμενοποιείται κανείς με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, οι γάμοι που βασίζονται στην αντικειμενοποίηση -για παράδειγμα ο γάμος για χρήματα- αναπόφευκτα αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Ξέρουμε μέσα μας ότι η αντικειμενοποίηση των άλλων είναι λαθεμένη και ανήθικη. Αλλά είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και στον εαυτό μας. Κάποιος με χρήματα μπορεί να αντικειμενοποιήσει τον εαυτό του ως ξεχωριστό, με έναν αυτοπροσδιορισμό που περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά, τα επιτεύγματα, τις κοσμικές ανταμοιβές και την υπερηφάνεια.

Το άτομο αυτό συνήθως είναι εθισμένο στη δουλειά και, κατά συνέπεια, στην επιτυχία. Όπως όλοι οι εθισμοί, έτσι κι αυτοί απαλλοτριώνουν τον άνθρωπο, κάνοντάς τον να βλέπει τον εαυτό του, όχι ως ένα πλήρες άτομο, αλλά μάλλον σαν μια μηχανή υψηλών επιδόσεων .

Ένα τέτοιο άτομο, μπορεί επίσης να υποπέσει σε άλλους εθισμούς, όπως ο αλκοολισμός, και γενικότερα να είναι δυστυχισμένο στη ζωή του. Ωστόσο, δεν το νοιάζει τόσο το να είναι ευτυχισμένο, όσο το να είναι επιτυχημένο.

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να είναι ξεχωριστοί και όχι χαρούμενοι είναι εξαρτημένοι. Ίσως σας ακούγεται περίεργο. Φανταστείτε ένα άτομο απολύτως εξαρτημένο από το ποτό. Πιθανώς, όταν ακούτε για μία τέτοια περίπτωση, να μην οραματίζεστε κάποιον επιτυχημένο και εργατικό, θεωρώντας ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποπέσουν σε εθισμούς.

Αυτή η άποψη είναι απολύτως λαθεμένη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης των Η.Π.Α., η πιθανότητα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Μερικοί πιστεύουν μάλιστα ότι οι άνθρωποι σε εργασίες με στρες τείνουν να θεωρούν ότι θεραπεύονται μέσω του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα, που μπορεί να κατευνάσει προσωρινά την αίσθηση του άγχους.

Ίσως μπορείτε να συσχετιστείτε με αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα  των προβλημάτων - αυτοαντικειμενοποίηση, εργασιομανία και, πάνω απ 'όλα, εθισμό στην επιτυχία - που μας αλυσοδένουν στην αναπόφευκτη επαγγελματική μας παρακμή. 

Αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις τυραννίες για να μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα και να μεταβούμε σε μία νέα, πραγματική επιτυχία.



Σχετικά Άρθρα