ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα φρούτα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

02 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πιο θετική ψυχική ευεξία και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε, σύμφωνα με νέα έρευνα από το College of Health and Life Sciences του Πανεπιστημίου Aston.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πόσο συχνά τρώμε φρούτα είναι πιο σημαντικό για την ψυχολογική μας υγεία από τη συνολική ποσότητα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια, τα οποία είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, συμμετείχαν 428 ενήλικες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γλυκών και αλμυρών σνακ και της ψυχολογικής τους υγείας.

Αφού λήφθηκαν υπόψη οι δημογραφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και η άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα όσο και τα αλμυρά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά σνακ φαίνεται να συνδέονται με την ψυχική υγεία. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και της ψυχολογικής υγείας.

Με βάση την έρευνα, όσο πιο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα, τόσο χαμηλότερη η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και τόσο καλύτερη η ψυχολογική τους ευημερία, ανεξάρτητα από τη συνολική ποσότητα πρόσληψης φρούτων.

Τα άτομα που έτρωγαν συχνά αλμυρά τρόφιμα που δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως πατατάκια) είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «καθημερινά νοητικά λάθη» (γνωστά ως υποκειμενικές γνωστικές αστοχίες) και να αναφέρουν χαμηλότερη ψυχική ευεξία. Ένας μεγαλύτερος αριθμός παραλείψεων, συσχετίστηκε με υψηλότερα αναφερόμενα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης και χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας.

Αντίθετα, δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ αυτών των καθημερινών αστοχιών μνήμης και της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών ή των γλυκών σνακ, υποδηλώνοντας μια μοναδική σχέση μεταξύ αυτών των αλμυρών σνακ φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, των καθημερινών πνευματικών ελλείψεων και της ψυχολογικής υγείας.

«Είναι πιθανό η αλλαγή του τι τσιμπολογάμε να είναι ένας πραγματικά απλός και εύκολος τρόπος για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία», δήλωσε η  επικεφαλής συγγραφέας, φοιτήτρια διδακτορικού Nicola-Jayne Tuc. «Αντίθετα, είναι επίσης πιθανό ότι ο επικείμενος περιορισμός των επεξεργασμένων σνακ στα ταμεία, που πρόκειται να έρθει τον Οκτώβριο,  θα μπορούσε να βελτιώσει, όχι μόνο τη σωματική υγεία της χώρας, αλλά και την ψυχική υγεία.

Σε γενικές γραμμές, σίγουρα αξίζει να προσπαθήσετε να αποκτήσετε τη συνήθεια να πιάνετε το μπολ με τα φρούτα».


Σχετικά Άρθρα