ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με τα «Big Five» χαρακτηριστικά είναι πιο ευτυχισμένα

27 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Ειδικοί πίστευαν εδώ και καιρό ότι ορισμένοι τύποι προσωπικότητας συνδέονται πιο στενά με την ικανοποίηση που εκλαμβάνουμε από τη ζωή και τους άλλους. Mία πρόσφατη μελέτη ωστόσο, διερευνά για πρώτη φορά εάν αυτές οι συσχετίσεις συνδέονται με συγκεκριμένες φάσεις της ζωής ή αν ισχύουν σε όλες τις ηλικίες. Η μελέτη βασίζεται στο μοντέλο προσωπικότητας των Big Five που μερικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές.  

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εργασιακή ικανοποίηση είναι στενά συνδεδεμένη με την ευσυνειδησία, ενώ η κοινωνική ικανοποίηση συνδέεται στενά με την εξωστρέφεια και την ευχαρίστηση.

Η μελέτη αναλύει δεδομένα που συλλέχθηκαν για την έρευνα πάνελ Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences από το 2008 έως το 2019. Οι 9.110 συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που κατοικούσαν στην Ολλανδία ηλικίας 16 έως 95 ετών και δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Οι 5 τύποι προσωπικότητας που αποτελούν τις γνωστές Big Five είναι οι: Νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ανοιχτή αντίληψη, δεκτικότητα και ευσυνειδησία.

Πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται ιδιαίτερα με το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με το να αισθάνεστε ικανοποιημένοι ισχύουν εξίσου σε όλες τις φάσεις της ζωής και στην πραγματικότητα ισχυροποιούνται όσο περνούν τα χρόνια. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί - και μη νευρωτικοί με τους όρους των Big Five - είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να αισθάνονται γενικά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

«Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που μας είπε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται περισσότερο με την ικανοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ Alisa Ruby Bash, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Αν και άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή, αυτή τη εξετάζει μακροπρόθεσμα».



Σχετικά Άρθρα