ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συσχέτιση μεταξύ ΔΕΠΥ και συνδρόμου που οδηγεί σε συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων

02 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν και Σύνδρομο Αποθησαύρισης με σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Το Σύνδρομο Αποθησαύρισης είναι μια ψυχιατρική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από άσκοπη συσσώρευση και υπερβολική συλλογή αντικειμένων, ακατάστατους και βρώμικους χώρους διαβίωσης και αδυναμία απόρριψης. Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αγωνία και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και μπορεί να συμβάλει σε κατάθλιψη και άγχος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research και χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ακαδημία και το Leverhulme Trust, διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους με ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά Σύνδρομο Αποθησαύρισης.

Αυτή η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Sharon Morein του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, αξιολόγησε 88 ασθενείς από μια κλινική ενηλίκων με ΔΕΠΥ που διευθύνεται από το Cambridge και το Peterborough NHS Foundation Trust.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 19% αυτής της ομάδας παρουσίαζε κλινικά σημαντικά συμπτώματα Συνδρόμου Αποθησαύρισης, είχαν μέση ηλικία 30 ετών με ίση κατανομή μεταξύ των δύο φύλων. Μεταξύ του υπόλοιπου 81%, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη πιθανότητα αποθησαύρισης, αλλά όχι σε βαθμό που να βλάπτει σημαντικά τη ζωή τους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου της μελέτης.

Οι ερευνητές έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις, σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και την παρορμητικότητα, τα επίπεδα συσσώρευσης και ακαταστασίας, την ιδεοψυχαναγκαστική σοβαρότητα, την τελειομανία, την κατάθλιψη και το άγχος και την καθημερινή λειτουργικότητα, σε μια ομάδα 90 ενηλίκων από το γενικό πληθυσμό, χωρίς ΔΕΠΥ.  Μόνο το 2% αυτής της ομάδας αυτής, που λειτούργησε σαν ομάδα ελέγχου, εμφάνισε κλινικά σημαντικά συμπτώματα αποθησαύρισης.

Στη συνέχεια επανέλαβαν την μελέτη με ένα μεγαλύτερο διαδικτυακό δείγμα 220 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν αν βρέθηκαν παρόμοια μοτίβα και ομοίως μόνο το 3% αυτής της ομάδας εμφάνισε συμπτώματα.

Ο Δρ Morein, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU) σημείωσε: "Το Σύνδρομο Αποθησαύρισης είναι κάτι  πολύ περισσότερο από μια απλή συλλογή πολλών αντικειμένων. Τα άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή αποθησαύρισης γεμίζουν τους χώρους διαβίωσής τους με τόσο πολλά αντικείμενα και ακαταστασία που τούς επηρεάζει στην καθημερινή λειτουργία και οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής, άγχος και κατάθλιψη.

"Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν επίσης ότι η Διαταραχή αποθησαύρισης θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά σε άτομα με ΔΕΠΥ. «Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των κλινικών ιατρών σχετικά με τη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και αποθησαύρισης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη διαχείριση, καθώς η συσσώρευση συχνά επιδεινώνεται σταδιακά με τον καιρό».


Σχετικά Άρθρα