ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο Ξεχασμένου Παιδιού: 1 περιστατικό κάθε 10 ημέρες στις ΗΠΑ

12 Μαΐου 2023, 16:00

images

Πόσες φορές αφήσατε τα κλειδιά πάνω στην πόρτα ή μέσα στο σπίτι και φύγατε; Πόσες φορές είπατε σε έναν πελάτη ότι θα του τηλεφωνήσετε και δεν το κάνατε; Πόσες φορές πήγατε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσατε ένα πράγμα που σάς λείπει και αγοράσατε ένα σωρό άσχετα αλλά όχι αυτό; Κάπως έτσι, με την ίδια διεργασία του εγκεφάλου που παθαίνει κενά μνήμης από το άγχος και τις πολλές υποχρεώσεις, μπορεί να ξεχάσετε και το μωρό σας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αν αυτό κοιμάται και δεν κάνει τη συνήθη φασαρία...

Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome) είναι μια υπαρκτή κατάσταση, γνωστή εδώ και δεκαετίες στους ειδικούς που εμφανίζεται σχεδόν κάθε 10 ημέρες στις ΗΠΑ όπου, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτοκίνητο από θερμοπληξία πάνω από 900 παιδιά, από μωρά μέχρι και 14 ετών έφηβοι...

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με την περίπτωση ενός 34χρονου πατέρα στην Άρτα ο οποίος έβαλε το πρωί το 5 μηνών κοριτσάκι του στο ειδικό καθισματάκι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και εκείνο αποκοιμήθηκε. Όταν έφτασε στη διασταύρωση για να στρίψει αριστερά, προς τον παιδικό σταθμό όπου θα άφηνε το παιδί, τον πήραν τηλέφωνο από την εργασία του για κάποιο έκτακτο πρόβλημα και εκείνος ξέχασε πού πήγαινε, έστριψε δεξιά στη διασταύρωση και πήγε στην εργασία του. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και ξέχασε εντελώς ότι στο πίσω κάθισμα υπήρχε η κορούλα του η οποία λίγες ώρες μετά ήταν νεκρή από θερμοπληξία καθώς τα τζάμια του αυτοκινήτου ήταν φιμέ και οι περαστικοί δεν μπορούσαν να την δουν και να την βοηθήσουν... Ο πατέρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση σε ψυχιατρική μονάδα καθώς προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του, ενώ στην ίδια κακή κατάσταση είναι και η 25χρονη μητέρα του μωρού.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντας, Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, με ειδίκευση στη Γνωστική Νευροεπιστήμη, έχει μελετήσει το ζήτημα και εστιάζει στο άγχος που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην καθημερινότητα και που μπορεί να προκαλέσει κενά μνήμης στον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Πόσο μάλλον στους γονείς που έχουν να φροντίσουν -πέρα από όλα τα άλλα- και την ανατροφή του παιδιού. Το ξεχασμένο παιδί είναι ζήτημα μνήμης και όχι αμέλειας, εξηγεί ο καθηγητής. «Θα μπορούσε να συμβεί δυστυχώς σε όλους»!

Ο καθηγητής εξηγεί ότι όταν η "μνήμη εργασίας" δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, όπως όταν είμαστε αφηρημένοι ή αγχωμένοι, μπορεί να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. Αυτό εξηγεί γιατί και πώς ακόμη και έμπειροι επαγγελματίες παραλείπουν κρίσιμα βήματα ασφάλειας, όπως ένας πιλότος που δεν ρυθμίζει τα πτερύγια για προσγείωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ξεχασμένα παιδιά στα αυτοκίνητο.

Η επιστημονική έρευνα για το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού είναι πολύ περιορισμένη, και επικεντρώνεται στις καταστάσεις που προκαλούν το θάνατο των παιδιών και λιγότερο στις συνθήκες που οδήγησαν τους γονείς στο λάθος. Αλλά το μοτίβο είναι κοινό και διακρίνεται εύκολα: Είναι ένα μοιραίο λάθος που μπορεί να συμβεί δυστυχώς σε όλους!

Σχετικά Άρθρα