ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συναισθηματική υπερφαγία: Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

16 September 2022, 09:00

images

Η συναισθηματική διατροφή, ορίζεται ως το να τρώτε «ως απάντηση σε ένα συναίσθημα αντί της πείνας», λέει η Gaby Vaca-Flores, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Glow+Greens, μιας συμβουλευτικής εταιρείας διατροφής και φροντίδας δέρματος που εδρεύει στο Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, η συχνή ενασχόληση με το συναισθηματικό φαγητό ή στη συνέχεια η είσοδος σε έναν κύκλο υπερφαγίας - όπου τρώτε υπερβολικά και στη συνέχεια περιορίζετε για να εξουδετερώσετε αυτήν την υπερφαγία - μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία καθώς μπορεί να προσθέσει υπερβολικό βάρος και να οδηγήσει σε αισθήματα ντροπής ή σε πλήρη διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε πριν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, δηλώνει η Erin Holley, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Προσέξτε να δείτε αν είστε ''αποσυνδεδεμένοι'' από το σώμα σας» ενώ τρώτε, λέει, και σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

⦁Τρώτε όταν δεν πεινάτε;

⦁Τρώτε επειδή βαριέστε;

⦁Είναι συνήθεια να κρατάτε  ένα μπολ με ποπ κορν, ενώ παρακολουθείτε μια τηλεοπτική εκπομπή ή μια ταινία το βράδυ για να χαλαρώσετε;

⦁Είστε αφηρημένοι και, προτού καλά-καλά το καταλάβετε, βρίσκεστε με ένα σνακ στο χέρι;

Η Vaca-Flores προσθέτει μερικές επιπλέον ερωτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

⦁Τρώτε περισσότερο από ό,τι συνήθως; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι δε μιλάμε πλέον για πείνα, αλλά ότι τρώτε για να καλύψετε ένα συναισθηματικό κενό, αναφέρει η διαιτολόγος.

⦁Αναζητάτε φαγητά που κανονικά δεν θα τρώγατε, όπως επιδόρπιο για δείπνο; «Το να αναζητάτε φαγητά που δεν περιλαμβάνονται στο συνηθισμένο μενού σας μπορεί να σημαίνει ότι αναζητάτε άνεση μέσω του φαγητού σας».

⦁Τρώτε σε ασυνήθιστες ώρες; «Εάν τρώτε διαφορετικές ώρες από το συνηθισμένο σας ωράριο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τρώτε συναισθηματικά και όχι από πείνα», καταλήγει η Vaca-Flores.

Εάν απαντήσατε "ναι" σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε πότε και γιατί τρώτε.


Σχετικά Άρθρα