ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά

27 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι ενήλικες στην Αγγλία λαμβάνουν πλέον αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του NHS, ενώ ο αριθμός των συνταγών για τα φάρμακα αυτά σε παιδιά και εφήβους έχει επίσης αυξηθεί. Όπως αναφέρει το BBC, από το 2021-2022, σημειώθηκε αύξηση κατά 5% στον αριθμό των ενηλίκων που τα έλαβαν - από 7,9 εκατομμύρια τους προηγούμενους 12 μήνες σε 8,3 εκατομμύρια.

Είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση, τόσο σε ασθενείς, όσο και σε συνταγογραφήσεις. Υπολογίζεται ότι 83,4 εκατομμύρια αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνταγογραφήθηκαν μεταξύ 2021 και 2022, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, υπήρξε μια αύξηση περίπου 8% στους νέους που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά- από 10.994 σε 11.878 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 14 ετών και από 166.922 σε 180.455 στους νέους 15 έως 19 ετών. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά συγκριτικά με τους άνδρες.

Η αποκλειστική νοσηλεύτρια, Fiona Robertson, είναι 35 ετών και παίρνει αντικαταθλιπτικά από το 2013 για να βελτιώσει την ψυχική της υγεία, αναφέροντας στο BBC ότι αυτά ήταν «σωτήρια» και «εργαλείο στην ανάρρωσή μου».

Η Fiona λέει ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο στίγμα γύρω από τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. «Τυχαίνει οι άνθρωποι να ντρέπονται, να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ανθεκτικοί ή τεμπέληδες και θέλουν μια γρήγορη λύση»,.

«Έχω δει ανθρώπους να δίνουν συμβουλές για άσκηση ή υγιεινή διατροφή αντί να παίρνουν αυτά τα φάρμακα και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να πάνε στο γιατρό για αυτό».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) δήλωσε το Νοέμβριο ότι, στα άτομα με ήπια κατάθλιψη, θα πρέπει πρώτα να προσφέρεται θεραπεία αντί για αντικαταθλιπτικά.

Συνιστούσε επίσης ομαδικά μαθήματα διαλογισμού ή συμπεριφορικής θεραπείας και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Alexa Knight, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Rethink Mental Illness, δήλωσε: «Οι συνέπειες από την πανδημία και η κρίση του κόστους ζωής σημαίνουν ότι θα πρέπει αναμφίβολα να ανησυχούμε για τις τρέχουσες πιέσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός των συνταγών αντικαταθλιπτικών θα μπορούσε επίσης να είναι μια θετική ένδειξη ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα να αναζητούν υποστήριξη όταν τη χρειάζονται». Τέλος, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες, με βάση τη σοβαρότητα της κατάθλιψης του εκάστοτε ασθενούς.


Σχετικά Άρθρα