ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο προσκήνιο η αγοραφοβία με το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι

12 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Ο πρίγκιπας Χάρι της Αγγλίας αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν προχθές, ότι πάλευε με την αγοραφοβία, μια αγχώδη διαταραχή που προκαλεί έντονο φόβο, κυρίως όταν ο παθών έρχεται σε επαφή με πλήθος ανθρώπων. Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό,  ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι.

Ως αγοραφοβία ορίζεται ο «υπερβολικός, παράλογος φόβος να βρίσκεστε σε ανοιχτά ή άγνωστα μέρη, με αποτέλεσμα την αποφυγή δημόσιων καταστάσεων από τις οποίες η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει φόβο για ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, πλήθη, μέσα μαζικής μεταφοράς ή άλλα μέρη εκτός σπιτιού.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν όλο και λιγότερο ασφαλείς, όσο απομακρύνονται από το σπίτι τους, και τόσο περισσότερο έχουν την αίσθηση της επικείμενης καταστροφής, δήλωσε ο Gregory Jantz, PhD, κλινικός ψυχολόγος και ιδρυτής του The Center • A Place of HOPE στο Edmonds, Wash.

Μερικοί άνθρωποι με αγοραφοβία, μπορεί επίσης να έχουν διαταραχή πανικού, ένα είδος αγχώδους διαταραχής που περιλαμβάνει κρίσεις πανικού. Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό αίσθημα ακραίου φόβου, με συμπτώματα όπως γρήγορο καρδιακό ρυθμό, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ξαφνική έξαψη ή ρίγη ή υπερβολική εφίδρωση.

Τα άτομα με αγοραφοβία που έχουν βιώσει κρίση πανικού, μπορεί να αποφύγουν ορισμένα μέρη ή καταστάσεις σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια ακόμη κρίση.

«Καθώς αυξάνεται η αγωνία τους, αισθάνονται έναν φόβο για μια πιθανή κρίση πανικού», δήλωσε ο Jantz. «Οπότε ουσιαστικά αυτό φοβούνται».

Εάν η αγοραφοβία είναι αρκετά σοβαρή, ένα άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να εγκαταλείψει το σπίτι του, να επισκεφθεί την οικογένεια και τους φίλους του, να πάει στο σχολείο ή στην εργασία και να κάνει άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Ο Jantz υποστήριξε ότι μία από τις παρανοήσεις σχετικά με αυτήν την κατάσταση είναι ότι ο φόβος ενός ατόμου είναι «στο μυαλό του», γεγονός που μπορεί να κάνει το άτομο αυτό να αισθάνεται αμηχανία ή ντροπή.

Ωστόσο, «ακόμη και αν ο φόβος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος δεν είναι πραγματικό», είπε. «Το σώμα σου αντιδρά και συμβαίνουν φυσιολογικά πράγματα».

Ο Jantz τόνισε ότι, πριν ακολουθηθεί οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν κάτι άλλο μπορεί να προκαλεί άγχος, όπως η αυξημένη χρήση αλκοόλ, κάποια ιατρική κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία για αγοραφοβία, περιλαμβάνει συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας, με σκοπό οι άνθρωποι να μάθουν τι μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού ή συμπτώματα πανικού και τρόπους για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο άγχος που εμφανίζεται σε ορισμένες καταστάσεις. Τέλος, για άτομα με αγοραφοβία που δυσκολεύονται να βγουν από  το σπίτι τους, ορισμένοι θεραπευτές μπορεί να προσφέρουν συνεδρίες θεραπείας μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου.




Σχετικά Άρθρα